Nem kell ínyencnek lenni ahhoz, hogy magunk is tudjuk, a minőségi csokoládéból formált – magas kakaótartalommal rendelkező figurák sokkal ízletesebbek és „igazibbak”, mint bevonómasszából készült társaik, így nem csoda, ha több kerül kosarunkba vásárlásaink során. A mindössze 2-3 hetes ünnepi szezonban közel 900 tonna édességet vásárolunk, azaz fejenként 2-3 csokoládé figurát fogyasztunk – mondta
Sánta Sándor
, az Édességgyártók Szövetségének elnöke. Így nem csoda, ha valahol az édességes fiókunkban lapul néhány maradék csokicsibe. Kis ötletességgel és házipraktikával ezeket a húsvétról – vagy mikulásról, de akár bármely háztartásunkban - felelt csokidarabokat másképp is hasznosíthatjuk (ha egyáltalán marad belőlük...) Nézzük csak meg, hogyan!
Három deci tejet főzzünk fel 5 dkg étcsokoládéval. Addig kevergessük, amíg a csoki teljesen megolvad. Ízesítsük késhegynyi őrölt fahéjjal, őrölt chilivel vagy akár kardamommal. Ízlés szerint cukrozzuk, forrón kínáljuk.
15 dkg cukorból kevés vízzel főzött szirupban olvasszunk fel 30 dkg összetört csokit és 10 dkg vajat. Keverjünk hozzá 25 dkg darált kekszet, 5 dkg apróra vágott mogyoró és 15 dkg apróra vágott szárított gyümölcsöt. Csorgassuk négyzet alakú kivajazott kisebb tepsibe, fejük le, és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Kockákra vágva tálaljuk.
Melegítsünk fel két deciliter tejszínt. Adjunk hozzá 20 dkg finomra vágott étcsokoládét, és keverjük teljesen simára. Várjuk meg, míg majdnem teljesen megköt. Ekkor teáskanálnyi adagokat kézzel formázzunk gömbökké. Szórjuk meg kakaóporral, gy görgessük finomra vágott mandulába, mogyoróba, tortadarába a golyókat.
Olvasszunk meg lassú tűzön 30 dkg apróra tört csokoládét két deci tejszínnel. Keverjük simára, várjuk meg, amíg kihűl. Bármilyen tésztaalapanyagból készült tortát bevonhatunk vele.
Dinnyevájóval kanalazzuk ki a mélyhűtött jégkrémből kis gömböket, majd forgassuk meg mindegyiket olvasztott, lehűtött csokimázba. Műanyag tálcára helyezve toljuk vissza a mélyhűtőbe tálalásig. Gyorsan dolgozzunk, mert nem szabad a golyóknak megolvadniuk.
Lassú tűzön olvasszunk fel 10 dkg csokoládét, majd keverjünk hozzá négy tojássárgáját. Addig kevergessük, amíg a krém sima és fényes lesz. Verjünk fel négy tojásfehérjét kemény habbá, majd adjuk hozzá a csokis keverékhez. Kanalazzuk poharakba és hűtsük jól le. Tejszínhabbal kínáljuk.
Olvasszunk fel kevés ét-, tej- vagy fehér csokoládét, és csorgassunk belőle spirálisan köröket egy zsírpapírra. A csokikörök tetejére helyezzünk egy-egy pirított mandulát vagy szárított gyümölcsöt. Ha kihűlt, nagyon éles kés segítségével választhatjuk le a papírról, és emelhetjük át tányérba a vékony korongokat.
Olvasszunk fel 10 dkg étcsokoládét, majd ecset segítségével vastagon kenjünk ki vele négy, papírból készült muffinformát. Tegyük a hűtőbe, míg a csoki megdermed/megszilárdul. Vegyük ki és óvatosan válasszuk le a csokikosárkákat a papírról. Töltsük meg a kosárkákat csokipudinggal vagy sodóval, díszítsük friss gyümölcsökkel.
Egészen kis lángon, lassan olvasszunk fel 10 dkg csokoládét másfél deci főzőtejszínben. Jégkrém tetejére, sült friss gyümölcsre, piskótára, fánkra öntve nagyon finom. Tökéletes mártogató lehet apró édes kekszhez, pirított magokhoz, friss gyümölcshöz, melyek akár süteménydísznek is mutatósak.
Hozzávalók:
- 35 dkg étcsokoládé - 35 dk g vaj - 6 db nagy tojás - 50 dkg kristálycukor - 1 teáskanál vaníliáscukor - pici só - 20 dkg liszt - 30 dkg aszalt meggy/vagy más savanykás gyümölcs
Elkészítés:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.