Gasztro

Nyári ízek télire! – 2. rész

Nyári ízek télire! – 2. rész

2009. szeptember 28., hétfő
Nyári ízek télire! – 2. rész
Az őszi-téli hónapokban sokakban az tartja a lelket, hogy várják a nyarat, amikor a napsugarakon kívül a lélekmelengető élményeket is megpróbálják begyűjteni. Ha eszünkbe jutott már, milyen jó lenne konzerválni a nyár legjobb pillanatait, pont itt az ideje, hogy tényleg megtegyük. Nem késő kimenni a piacra, vagy részt venni egy „szedd magad” - akcióban, aztán szánjunk rá egy-két napot és tegyük el télre kedvenceinket. Korábbi ajánlónkban a gyümölcsökkel foglalkoztunk, így most a zöldségekből készített savanyúságok jöjjenek soron.

Uborkasaláta télire

Hozzávalók:

- 2 kg burgonya - 3 kg uborka - 1 kg vöröshagyma - 2 kis fej fokhagyma - 50 dkg cukor - 20 dkg só - 6 dl 10 %-os ecet - 2 kk. mustármag - 2 kk. szalicil - 2 kk. borkénpor

Elkészítés:Az uborkákat alaposan megmossuk, majd héjastól felkarikázzuk és egy nagy műanyag tálban a sóval, cukorral, ecettel és a többi fűszerrel együtt jól összekeverjük. 3 órát állni hagyjuk, közben néhányszor átforgatjuk, így finom, fűszeres levet enged. Ezután hozzáadjuk a vékonyra karikázott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát és alaposan összekeverjük. Enyhén kicsavarva kb. fél literes üvegekbe nyomkodjuk, úgy hogy minél kevesebb légbuborék maradjon közte. A visszamaradt lével teljesen felöntjük az üvegeket, majd lezárjuk a fedéllel. A borkénportól mindig friss ropogós marad az uborkánk, a szalicilnek köszönhetően nem romlik meg, így télen is uborkasalátát varázsolhatunk az asztalra.

Káposztával töltött paprikák

Hozzávalók:

- 1,5 kg burgonya - 1,5 kg fehér káposzta - 1,5 liter víz - 1 kg húsos paprika - 3 dkg só - 3 dl fehérborecet - 3-4 evőkanál cukor - 1 evőkanál mustármag - 10 szem fekete bors - 1 késhegynyi nátrium-benzoát

Elkészítés:A káposztát megtisztítjuk, vékony szálakra vágjuk, enyhén besózzuk és kb. 1 óra hosszat állni hagyjuk. A vizet felforraljuk a sóval, az ecettel, a cukorral, a fűszerekkel, és utána teljesen kihűtjük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, forró sós vízzel leöntjük, és kb. 10 percig állni hagyjuk, majd kiszedjük és lecsepegtetjük. A káposztát jól kinyomkodjuk, és szorosan megtöltjük vele a paprikákat. Az előkészített üvegekbe nem túl szorosan berakjuk a paprikákat. Felöntjük az ecetes, fűszeres lével és tetejüket szorosan lezárjuk. Száraz hűvös helyre tesszük, és ott tároljuk.

Savanyított cukkini

Hozzávalók:

- 80 dkg burgonya - 4 nagyobb cukkini - 3 fej hagyma - 2,5 dkg só - 30 dkg cukor - 3 dl ecet - 1 teáskanál zellermag - 2 teáskanál mustármag - 1 teáskanál kurkuma - 1 kk. szalicil vagy nátrium-benzoát

Elkészítés:A karikákra vágott cukkinit és hagymát besózzuk, 2 órára félretesszük, majd lecsöpögtetjük. Egy lábasban összekeverjük a fűszerekkel, és forrásig hevítjük, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl. Visszatesszük a tűzre, és még 5 percig forraljuk, majd ismét lehűtjük. Levével együtt üvegekbe töltjük, tetejükre rátesszük a tartósítószert, majd szorosan lezárva tároljuk.

Vegyes darabos savanyúság

Hozzávalók 5 literes vödörhöz:

- 1,5 kg burgonya - tetszés szerint: uborka, paprika, hagyma, káposzta, kisdinnye, karfiol, zöldparadicsom - 3 l víz - 0,5 kg cukor - 0,5 l 10 %-os ecet - fél marék só - 2 ek. szemes bors - 2 ek. mustármag - 2 ek. koriandermag - 1 tasak babérlevél - 1 kk. szalicil vagy nátrium-benzoát - 1 kk. borkénpor - 1 kk. borkénsav

Elkészítés:Az ecet és a tartósítószerek kivételével felforraljuk a vízben a hozzávalókat és lehűtjük. Ezután beletesszük az ecetet, a szalicilt, a borkénport és borkénsavat. A megmosott és tisztított zöldségféléket szépen vegyesen belerendezzük egy lezárható fedeles vödörbe, majd ráöntjük a savanyúság levét egészen a vödör szájáig. Ezután a vödröt légmentesen lezárjuk és hűvös helyen tároljuk. Két hét után már fogyasztható is ez a kedvünk és ízlésünk szerint variálható darabos savanyúság.

Paprikaketchup

Hozzávalók:

- 60 dkg liszt - 1 kg piros húsú paprika vagy kápiapaprika - 1 fej vöröshagyma - 1 db nagyobb savanykás alma - 1 db csilipaprika - 7 dl víz - 4 dl almaecet - 2-2 szál: tárkony, borsmenta, zsálya, kakukkfű - 1-1 tk. koriander, egész fekete bors, szegfűbors - 1 tk. só - 10 dkg kristálycukor - 1 tk. kukoricakeményítő

Elkészítés:Tegyük meleg sütőbe az 1 kg megtisztított paprikát. Amikor a héja felhólyagosodott, kaparjuk le óvatosan a paprikák héját, és csumázzuk ki őket. A paprikahúst pürésítsük a hagymával, az almával és a csilipaprika húsával. Öntsük fel a masszát a vízzel és az almaecettel. Tegyük bele csokorba kötve a tárkonyt, borsmentát, zsályát és kakukkfüvet, valamint kis vászonzsákba csomagolva a koriandert, fekete borsot és szegfűborsot. Kezdjük el főzni, majd fél óra múlva vegyük ki a fűszereket. Keverjünk a masszához 1 tk. sót és 10 dkg cukrot, majd kis lángon addig főzzük, míg a mennyisége a felére csökken. Ekkor sűrűsítsük be a kevés vízben elkevert kukoricakeményítővel. Töltsük üvegekbe, jól zárjuk le és állítsuk forrásban lévő vízbe. 20 perc után zárjuk el a lángot, és hagyjuk a vízben kihűlni. Sültek mellé, egytálételekhez és mártások alapanyagaként is felhasználhatjuk majd, ha már nincs paprikaszezon.
Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.