Gasztro

Amikor a sütés gyerekjáték…

Amikor a sütés gyerekjáték…

2009. május 30., szombat
Amikor a sütés gyerekjáték…
csokiszalami

Nem csak az számít gyereknapi családi programnak, ha ellátogatunk a vidámparkba, vagy lemegyünk a játszótérre. Ha nincs kedvünk kimozdulni, vagy rossz az idő, akkor jó móka egy közös sütés is, ami kis fantáziával remek játék lehet gyerkőcünk számára.

A gyerekekkel való együtt sütés nemcsak a végeredmény miatt fontos! Nagyon sok mindent tanulhatnak közben, remekül fejleszti a kézügyességüket és a kreativitásukat. Egy gyerek a legújabb játéknak sem örül, ha nem tudja az élményt megosztani valakivel. A közös sütésben épp az a nagyszerű, hogy csimutánk velünk együtt tevékenykedik, érzi, hogy bevonjuk, figyelünk rá. Ha pedig minden elkészült, a család együtt fogyaszthatja el a finomságokat, egy kis beszélgetés mellett. Célszerű könnyebb édességekkel, desszertekkel kezdeni, mert nem kell hozzá sok eszköz: a nyújtódeszka, a keverőtál és két kezünk segítségével rengeteg mindent elkészíthetünk. A gyerkőcök szeretik a süteményeket fantáziájuk szerint változatosan formázni, díszíteni, ezért javasoljuk minden anyukának-apukának, hogy vonják be őket a közös sütögetésbe. Most pedig néhány egyszerű, de finom édesség receptjét kínáljuk, amelyeket könnyedén elkészíthetünk a legkisebbekkel is - és nem csak gyermeknapon...

Babatorta

babatorta
Hozzávalók: - 30 cm átmérőjű kész piskótatorta - 1 üveg (bármilyen gyümölcsből) lekvár - 10 dkg nutellakrém - 10 dkg porcukor - 1 csomag színes drazsé - 1 csomag csokoládéreszelék

A tortát 3 lapra vágjuk. A lekvárt 2 evőkanál vízzel felhígítjuk, és megkenjük vele a legalsó és a középső lapot. A cukrot kis lábasba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Mikor a cukor feloldódott, kislángon melegíteni kezdjük, és állandó kevergetés közben besűrítjük. Annyira legyen sűrű, hogy az éppen csak belemártott kanállal szálat húzhassunk belőle. A cukormázat nagyon rövid ideig hagyjuk hűlni, majd a tortára kenjük úgy, hogy csak a baba később kialakított "hajának" hagyjuk ki a helyét. Amikor a máz megszilárdult, cukorkákkal és csokoládéval tetszés szerint kirakjuk a szemeket és a szájat. Végül rákenjük a nutella-hajat, és villával megrajzoljuk a hajszálakat. A kínálásig szobahőmérsékleten tartjuk.

Lila tej

lilatej2
Hozzávalók: - 25 dkg áfonya (vagy 5 evőkanál áfonyadzsem) - 10 dkg túró - 1/2 liter tej - 2 evőkanál méz - jégkocka

Habverővel összekeverjük a tejet, a túrót és a mézet. Az áfonyát szitán át passzírozzuk a tejhez és jól megkeverjük. Apróra tört jégkockával remek szomjoltó nagy melegben. (Áfonya helyett áfonyadzsemet is használhatunk, így még könnyebb elkészíteni, igaz egy picit másabb íze lesz és a mézet is elhagyhatjuk).

Csokiszalámi

csokiszalami
Hozzávalók: - 30 dkg háztartási keksz - 20 dkg margarin - 20 dkg porcukor - 5 dkg kakaó - 5 dkg mazsola - 1 dl tej - rumaroma - 4-5 szem apróra tört dió

Egy lábosba beletesszük a cukrot, a kakaót, a tejet és a margarint, majd addig melegítjük, míg a margarin elolvad. Levesszük a tűzről a masszát, hozzáadjuk a mazsolát, a diót, és a rumaromát, majd belekeverjük az apró darabokra tört kekszet is. 30 percig állni hagyjuk, közben többször átkeverjük. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, és a masszát jól belenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük, és 2-3 óra múlva már szeletelhetjük is a csokiszaláminkat.

Mézes-epres (gyümölcsös) tejbedara

epres-tejbedara
Hozzávalók: - 10 dkg búzadara - 2 tojás - néhány szem eper a díszítéshez (más gyümölccsel is készülhet!) - 1 citrom reszelt héja - 1/2 liter tej - 3 evőkanál méz - pici vanília

A tejet felforraljuk és belekeverjük a darát. Folytonos kevergetés mellett felfőzzük, ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vaníliát és a citromhéjat. A tojásfehérjét habbá verjük és hozzáadjuk a mézet. A habot óvatosan összeforgatjuk a darával, majd kelyhekbe szedjük. Az eperszemeket (gyümölcsöt) megmossuk, félbevágjuk és a dara tetejére tesszük. (A kehely aljába is csempészhetünk néhány szem gyümölcsöt.) Hűtőben néhány órát állni hagyjuk, ezután fogyasztjuk.

Eredeti Túró Rudi muffin

turorudimuffin
Hozzávalók:

- 25 dkg liszt - 2 evőkanál kakaópor - 1 kiskanál szódabikarbóna - 1 kiskanál sütőpor - 1 db tojás - 15 dkg kristálycukor - 2 cs. Vaníliáscukor - 1 dl olaj - 3,5 dl natúr joghurt - 3 db óriás Túró Rudi

Először kenjük ki olvasztott vajjal a muffinsütő-formát és tegyük be a fagyasztóba, addig, amíg elkészítjük a tésztát. Készítsük ki a hozzávalókat és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a kakaóport. Egy másik tálban keverjük össze a tojást a cukorral, majd keverjük bele a vaníliás cukrot, az olajat és a joghurtot. Majd a kettőt összekeverjük és elosztjuk a formában. Minden Túró Rudit vágjunk négyfelé és minden muffin közepébe nyomjunk egy darabot. Most tegyük a sütőbe és süssük kb. 30-35 percig. A Túró Rudi belesüllyed a tésztába és nagyon jól megolvad a csoki. A formában hűtsük langyosra, majd tegyük ki rácsra. Porcukorral meghintve tálaljuk. Sokáig friss, puha marad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.