A bodza ezer arca



Ilyenkor, tavasz közepe táján az útszéleken, erdőkben, parkokban, utazás vagy kirándulás alkalmával lépten-nyomon virágzó bodzabokrokkal találkozunk. A május vége és a június eleje a bodzavirág, a nyár vége pedig a bodzabogyó szezonja. Olvasóinkkal szeretnénk most néhány receptet megosztani, amelyek segítségével nem csupán nyár eleji, de téli finomságokat is készíthetünk.
Tavaszi felhők Bodzavirágból, bodzavirágból hullik a, hullik a sárga virágpor. Fönt meg a felhők szállnak az égen, bodzafehéren, bodzafehéren. Szállj, szállj felhő, pamacsos, hullj le, te zápor, aranyos, hullj le, te zápor, égi virágpor égen nyíló bodzavirágból. Nemes Nagy Ágnes:
Most virágzik a bodza. Ernyős virága pompás illatot áraszt. Régen úgy tartották, hogy a házi istenek lakhelye a bodzacserje, ezért szívesen ültették a parasztudvarokban a csűr vagy az istálló oldalához. Napjainkban a növény e spirituális szerepét már nem értékeljük. A jellegzetes, de kellemes illatú virág, majd az ősszel beérő, csillogó fekete bogyók, azonban megérdemlik a figyelmet. A kutatások bebizonyították, hogy a bodza C-vitamin-tartalma sokszorosa a C-vitamin-fenomén citroménak. Rendszeres fogyasztása fokozza a szervezet védekező erejét. A virágból teát, szörpöt vagy a nyári melegben üdítő limonádét készíthetünk. A hársfa- és bodzavirágtea együttesen a meghűléses betegségek ellen kiváló szer. A bodzaszörp elkészítése igazán nem ördögi mesterség, és nem is igényel sok időt.
Hasznos tudnivalók a bodzáról:
- kedvenc előfordulási helye az árkok, vízfolyások környéke, az utak mente és az erdőszéle, - a bodzafa magas cserje, levelei 5-9 ágúak, - virágzata az ágak végén fejlődik ki, sárgásfehér, kellemes illatú, - termése feketés lila, édes-savanykás bogyó, - a feketebodza-bogyó hatásosságát a népi és a hivatalos gyógyászat is régóta elismeri, - levelén, virágán és kérgén kívül csonthéjas bogyója is többféle hatóanyagot tartalmaz: A, B és C-vitamint, szerves savakat (folsavat, pantoténsavat), ásványi anyagokat (vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor), terpéntartamú illóolajat vagy antociánokat (ez utóbbitól fekete a bodzabogyó), - enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, meghűléskor immunerősítő és izzasztó hatású, - isiász, reuma és rákterápiák esetén is egyre inkább divattá vált alkalmazása, - a virágok és a terméshús kivételével a növény többi része mérgező.
Hasznos tippek a bodza szedéséhez:

- ne közvetlen az útszélen vagy forgalmas helyeken szedjük, mert benzingőzzel, füsttel és porral lehet átitatva. Inkább erdőkben, ligetekben, kevésbé forgalmas helyeken próbáljunk gyűjtögetni. - szedésekor ügyeljünk arra, hogy csak a teljesen kinyílt virágzatú ernyőket gyűjtsük, a rozsdás és a „potyogós" szirmúak már ne kerüljenek kosarunkba, - a termés gyűjtésénél fontos, hogy csak érett gyümölcsöt szedjünk - ezt úgy állapíthatjuk meg, hogy a bogyók 95%-ban bordós-feketére színeződnek. Vigyázat: az éretlen bodzabogyó mérgezési tüneteket, szédülést, hányást okozhat, - a zöld részeket, így a virágkocsányát is azonban el kell távolítani, mert szintén mérgező! - Ne keverjük össze a gyalogbodzával (lágyszárú gyomnövény), ami mérgező!
Házi bodzareceptek:
Hozzávalók:
- 7-8 db nagy bodzavirág - 80 dkg cukor - 2 db citrom - 15-25 db citrompótló - víz A citromokat megmossuk és felkarikázzuk. Egy 5 l-es üveget (vagy edényt) felöntünk vízzel, feloldjuk benne a cukrot és az ízlés szerinti mennyiségű citrompótlót. Beletesszük a bodzavirágokat fejjel lefelé és a citromkarikákat úgy, hogy a víz teljesen ellepje. Három nap múlva leszűrjük és üvegekbe töltjük. Hűtőben tároljuk.
Főzött bodzavirágszörp
Hozzávalók:
- 7-8 db nagy bodzavirág - 3 l víz - 1-1,2 kg cukor - 2-3 db citrom - 25-50 db citrompótló - tartósítószer A citromokat megmossuk és felkarikázzuk. Egy 5 l-es üvegbe (vagy edénybe) 3 l vizet öntünk és elkeverünk benne egy kis kanálnyi tartósítószert. Beletesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat úgy, hogy a víz teljesen ellepje. Naponta többször megkeverve 5-6 napon át állni hagyjuk. Végül leszűrjük és hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű cukrot és citrompótlót. Amikor a cukor feloldódott, felforraljuk, majd kihűlés után üvegekbe töltjük.
Hozzávalók:
- 1 kg feketebodza-bogyó - 1 l víz - borkősav - tartósítószer - 1 l léhez 1 kg cukor Az érett bodzát megmossuk és leszemezzük. Összetörjük, hozzáadjuk a vizet, a borkősavat és a tartósítószert. Néhány napig állni hagyjuk, és a levét leszűrjük. Megmérjük. Hozzáadjuk a szükséges mennyiségű cukrot, majd feloldódásig keverjük. Üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk. Vízzel hígítva kitűnő üdítőital, de teaízesítőnek is finom.
Hozzávalók:
- 1 kg feketebodza-bogyó - 80 dkg cukor - 3 dl víz Jó érett bodzát szedjünk. Alaposan megmossuk és a szemeket leszedjük a kocsonyáról. A vízből és cukorból szirupot főzünk. Beletesszük a gyümölcsöt, és erős tűznél állandó keverés mellett sűrűn folyósra főzzük. Forrón töltjük az előmelegített üvegekbe és száraz dunsztba tesszük. Köhögés és meghűlés ellen is jó házi gyógyszer.
Hozzávalók:
- 1 kg feketebodza-bogyó - 25-30 dkg cukor - citromlé - tartósítószer Az érett bodzát megmossuk, leszemezzük és összetörjük. Lassú tűzön gyakran megkeverve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk és átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és tetszés szerint citromlével ízesítjük. Állandó keverés mellett készre főzzük, majd előmelegített üvegekbe töltjük. Tetejére tartósítószert szórunk, az üvegeket lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.
Hozzávalók:
- 2 db banán - 6 evőkanál bodzaszörp - tej A megtisztított banánokat turmixgéppel vagy villával pépesítjük, majd hozzáadjuk a bodzaszörpöt, felöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi és alaposan összekeverjük. Bodzás golyók
Hozzávalók:
- 2-3 fej bodzavirág - 30 dkg liszt - 1 pohár joghurt, - 1 evőkanál méz - 1 kávéskanál őrölt ánizs, - olaj A bodzavirágokat apróra vágjuk, és összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Közepes keménységű tésztát kell kapnunk. Golyókat formálunk, és előmelegített olajban kisütjük.