Egyház

Utolsó útjára kísérték Gyulay Endre püspököt (Képek)

Utolsó útjára kísérték Gyulay Endre püspököt (Képek)

Megtelt a szegedi dóm

2024. augusztus 12., hétfő
Utolsó útjára kísérték Gyulay Endre püspököt (Képek)

Gyulay Endre, nyugalmazott szeged-csanádi püspökért felajánlott szentmisére megtelt a szegedi dóm. Temetésére a misét követően került sor a székesegyház altemplomában.

Fotó: Mihálffy Béla Facebook-oldala.

 

Gyulay Endre 1930. szeptember 17-én született Battonyán. Teológiai tanulmányait 1948-1952 között végezte Szegeden, a Hittudományi Főiskolán. A szegedi Dómban szentelték pappá 1951. október 21-én. Segédlelkészként tevékenykedett 1953-1955 között Röszkén, majd 1955-től 1957-ig Ásotthalmon. 1957-től 1960-ig Gyulán, 1960 és 1963 között Domaszéken, 1963 és 1970 között Mezőhegyesen plébános, majd templomigazgató volt 1970-től 1972-ig Makón.

1972-től retorika tanárként és lelki igazgatóként a Hittudományi Főiskolán és a Papnevelő Intézetben is dolgozott. Tanárként oktatott, szervezte az ifjúsági pasztorációt az egyházmegyében. Az ő munkálkodása nyomán született meg a Szent Gellért Napi Katolikus Ifjúsági Találkozó, előbb a Tarján városi plébánián, majd a Dómban.

1983-ban Szeged-Rókuson lett plébános, ahol a templomot és a plébánia épületét tataroztatta, és a szegények pasztorációjával foglalkozott.

1987. július 4-én II. János Pál Szeged-Csanádi megyéspüspökké nevezte ki. 1989-től segítette a szerzetesek Szegedre történő visszatérését. A ferencesek az ő közreműködésével kapták vissza alsóvárosi kolostorukat, a piaristák és az iskolanővérek újra megnyitották középiskolájukat a városban, valamint újra megtelepedtek Szegeden a jezsuiták, akik a szegedi felsőoktatásban tevékenykedtek.

1993-tól a Magyar Katolikus Püspöki Kar alelnöke és az egyházi ingatlanokat rendező kormánybizottság tagja lett. Közéleti író, számos újságban írt aktuális közéleti cikkeket és tévényilatkozatai révén a magyar püspökök közül az egyik legismertebb közéleti szereplővé vált.

Püspöksége alatt épült az értelmi fogyatékosok száz férőhelyes otthona a Kálvária sugárúton, Domaszék-Zöldfáson pedig egyházmegyei lelkigyakorlatos centrum létesült. 1989-1990-ben az Erdélybe irányuló európai segélyakció szervezésében is fontos szerepet játszott. Tevékenyen részt vett az 1991-es pápalátogatás előkészítésében. 1993-ban megszervezte az egyetemi lelkészséget a városban. 1994-ben egyházmegyei krízismegoldó otthont hoz létre, és ugyanebben az évben nyílt meg a Szent Imre Egyetemi Kollégium is. Püspöksége idején számos templom épült az egyházmegyében, többek között Domaszéken, Szent Mihály-telepen. 2000-ben főpásztori tevékenysége elismeréseként Szeged díszpolgárává választotta.

Megyéspüspöki tisztségéből 2006 nyarán vonult nyugalomba, ám szolgálatát ezt követően is töretlenül folytatta. A szegedi székesegyházban rendezett rubinmiséjén Serfőző Levente így méltatta: 

93 éve ellenére mindenhova elmegy, ahova hívják, mindent vállal, amire kérik. Ma is lelkipásztor.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.