Egyház

Több mint 3700 templom újult meg és több mint 200 épült az elmúlt tíz évben

Több mint 3700 templom újult meg és több mint 200 épült az elmúlt tíz évben

2024. február 11., vasárnap
Több mint 3700 templom újult meg és több mint 200 épült az elmúlt tíz évben

Több mint 3700 templom újult meg és több mint 200 épült az elmúlt tíz évben a Kárpát-medencében - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Rátkán, a felújított katolikus templom avatóünnepségén.

Soltész Miklós az MTI kérdésére kiemelte, abban, hogy egy közösség fenn tudjon maradni, óriási szerepe van a kereszténységnek. Hozzátette, "felelősségünk van nemzetünkért", az egyházi beruházásoknak pedig ebben komoly szerepük van, legyen szó templomok, iskolák, óvodák felújításáról vagy építéséről.

A német nemzetiségi községben tartott eseményen az államtitkár azt mondta, ha a településen megvan a kultúra, az oktatás, a nyelv és a hit, akkor sokkal nagyobb a közösség megmaradásának az esélye. Soltész Miklós úgy fogalmazott, az elmúlt években a nemzetiségekre a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektettek, az oktatási és kulturális fejlesztések mellett odafigyeltek templomaik és út menti keresztjeik felújítására is.

A templomban elmondott ünnepi beszédében kijelentette, az itt élők a történelem során sokszor megszenvedték, hogy ragaszkodtak nyelvükhöz és katolikus hitükhöz.

Az imádság, a katolikus hit és az ősök felé való tisztelet, ami megvan az emberekben, megtartotta ezt a közösséget

- hangsúlyozta.

Ternyák Csaba egri érsek a templombelső megújulásának alkalmából tartott misén azt mondta, az a hit, amelyet őseinktől örököltünk, átsegít bennünket életünk nehézségein és buktatóin.

A rátkai Szent Anna-templom 1807-ben épült. Az utolsó komplex felújítást 1962-ben hajtották végre rajta. A templom külső részét két éve újították fel, a most átadott belső rekonstrukció 75 millió forintba került. A fejlesztés részeként korszerűsítették a villamossági hálózatot és a fűtésrendszert, valamint új hangrendszert alakítottak ki.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.