Egyház

Erdő Péter: a házasság és a család nagy becsületben áll a hívők körében

Erdő Péter: a házasság és a család nagy becsületben áll a hívők körében

2014. június 9., hétfő
Erdő Péter: a házasság és a család nagy becsületben áll a hívők körében
Erdõ Péter

A keresztények között a házasság felbonthatatlansága, szentsége, a család eszménye nagy becsületben áll, sőt úgy érzik, hogy ez érték az emberiség számára, még akkor is, ha ezt bizonyos esetekben ellenszélben kell megélni - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros pünkösdhétfőn Budapesten, a karizmák ünnepén.

A karizma a katolikus egyház tanítása szerint a Szentlélek kegyelmi ajándéka, amely az egyház javára végzett szolgálatban mutatkozik meg. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ifjúsági és családi napján tartott pódiumbeszélgetésen az esztergom-budapesti érsek úgy fogalmazott: a világegyházból visszaérkezett válaszok összképe egyértelműen tanúsítja, a házasság értékelése, a szentségi házasság és a család eszménye, tisztelete dolgában a világegyházban ma egyáltalán nincs "forradalmi helyzet". A hívők szeretnék megvalósítani a maguk életében és a társadalomban is azt az eszményt, amelyet hitük a házasságról tanít - szögezte le.

Erdő Péter

a főrelátora az októberi szinódusnak; a Vatikánban idén október 5-19. között rendezendő szinódust a pápa A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggése címmel hirdette meg. A szinódus előkészítésének első fázisa egy felmérés volt, amelyet a világ egyházmegyéiben végeztek a családot és a családpasztorációt érintő témákról. Erdő Péter a pódiumbeszélgetésen úgy fogalmazott, a szinódusnak nemcsak az a témája, hogy a családok felé kell a hitet közvetíteni, hanem, hogy a családok hordozzák a hitet. Beszámolója szerint számos egyházmegye válaszából kitűnik, hogy a legtöbb plébánián vannak családközösségek, és ezeket általában nem felülről szervezték, hanem a hívők találtak egymásra, és a tagjai nem csupán közösen imádkoznak, tanulmányozzák a hitet, de gyakorlati problémákat vetnek fel és segítenek egymásnak a mindennapi életben. Van olyan egyházközösség, ahol még az idősek látogatását, a karitatív munka nagy részét is a családközösségek végzik - hangsúlyozta. Megjegyezte: a családpasztorációban fontos, hogy aki egyházi házasságot köt, maradjon kapcsolatban a plébániával. Ezért sok családközösség a jegyesoktatás során találkozik a jegyesekkel, barátkoznak velük, és sokszor ez az a barátság, amely az esküvő után megmarad, és a kapcsolatot jelenti az új házasok és a plébánia között. A jegyesek felkészítésében például hosszú távra evangelizálnak ezek a családok - hangsúlyozta a bíboros, prímás. Felidézte, hogy

Ferenc

pápa felhívására pünkösdvasárnap együtt imádkozott

Simon Peresz

izraeli és

Mahmúd Abbász

palesztin elnök a közel-keleti békéért, a kezdeményezéshez világszerte csatlakoztak az egyházi közösségek. Erdő Péter szerint "hallatlan és modern", hogy másfél nap alatt megszervezték, hogy az egész világ együtt imádkozzon, ugyanis csak péntek délután kapták meg a felhívást a közös imára. A tömegtájékoztatás imádkozó embereket kapcsolt össze egymással, a világ minden országában imádkoztak a Szentföld békéjéért, Krisztus szülőföldjének békéjéért, azért a szent célért, amely emberi fantáziával szinte lehetetlennek látszik - emelte ki. A pódiumbeszélgetés után Erdő Péter szentmisét mutatott be a máriaremetei kegytemplomban, szentbeszédében arról beszélt, hogy a boldogságra törekvés küzdelem, de ebben támogatást ad a Szentlélek, aki a megújulást és az irgalmas szeretetet egyre könnyebbé teszi. A karizmák ünnepén a máriaremetei templomkertben bemutatkoztak többek között a főegyházmegye plébániái, családközösségei, továbbá katolikus intézmények, kiadók, illetve iskolák és a missziós tevékenységet végző közösségek. Az első karizmák ünnepét az 1994-es esztergom-budapesti főegyházmegyei zsinat után rendezték meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.