Egyház

Naptár és négy gyertya – kezdődik az advent

Naptár és négy gyertya – kezdődik az advent

2012. december 2., vasárnap
Naptár és négy gyertya – kezdődik az advent

Idén december 2-án veszi kezdetét az advent, amely a karácsonyra való lelki felkészülés négy vasárnapot felölelő időszaka.

A

Jézus

születésének ünnepére való várakozást a böjt, a bűnbánat és a tettekben megnyilvánuló jócselekedetek mellett a kifejezetten csak erre az időre jellemző katolikus szertartások és szokások is segítik – írja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hírlevelében. Az advent a latin „adventus Domini” kifejezésből ered, mely az Úr eljövetelét jelenti, vagy másként: Úrjövetet. Adventtel kezdődik a karácsonyi ünnepkör, és egyben az új egyházi év is.

Népszokások adventben

Az adventi időszak jeles napjaihoz számos népszokás kötődik. December 4-én ünnepeljük Borbála napját, ekkor egy gyümölcsfaágat tettek vázába, amelyből a lányok férjhez menésük idejét jósolták meg. A Mikulás valójában a szegényeket segítő myrai püspök, Szent Miklós legendájából ered, és az ajándékozó szeretetre hívja fel a figyelmet. Másik ismert dátum a Luca-nap, amely az év egyik legsötétebb napja a közeli téli napforduló miatt, valamint – különösen Szeged környékén – boszorkányos hiedelmek miatt. Luca napjától a karácsonyi éjféli miséig készítették a Luca-széket. A hagyomány szerint a misén úrfelmutatáskor, ha ráültek, meg lehetett látni, ki a boszorkány. Valójában Luca napja a vértanú szűzre, Luciára emlékeztet, akinek neve a latin lux (fény) szóból ered, és a karácsonyra irányítja a figyelmet: a legsötétebb napon azt ünnepeljük, hogy megszületett a világ világossága, és szétoszlatta a sötétséget. Magyar-sváb eredetű szokás a Luca-búza csíráztatása, mellyel a következő év termését próbálták kedvezően befolyásolni. A zöld hajtások ma is a karácsonyi üzenetre, az új élet kezdetére emlékeztetnek.

Az adventi készület hagyománya a 4. századból ered, amikor a vízkeresztkor tartott keresztelések előtt háromhetes előkészületi időt tartottak. A következő században ez a várakozás átalakult: már a karácsonyra, Krisztus megszületésének ünnepére készültek lelkileg a keresztények az ünnepet megelőző hat héten keresztül, ebből rövidült le a négy vasárnapot átívelő adventi időszak. A három lila és egy rózsaszín gyertyával feldíszített adventi koszorú hagyománya a közös karácsonyvárást segíti, egyre inkább nemcsak a templomban, hanem a családokban és más közösségekben is. A gyertyák színei szimbolikus jelentőséggel is bírnak: a lila a bűnbánatra, a rózsaszín az örömre utal. Az adventi koszorú, akárcsak az adventi naptár német eredetű szokás. Adventi koszorút először 1839-ben

Johann H. Wichern

német evangélikus lelkész készített, egy felfüggesztett szekérkerékre 23 gyertyát tett fel, és minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. A katolikus egyházban a legjellegzetesebb adventi liturgia a napfelkelte előtti hajnali „angyali mise”, a roráté – ez a Szűzanyával való várakozás népi megnyilvánulása. Advent időszakában a templomok oltárait nem díszítik virággal, az orgona csak az énekek kíséretére szorítkozik, a miséző pap violaszínű miseruhát visel. Az adventi idő kedvelt szokása még a keresztény családok közös Szent Család-járása. Ennek során egy kisebb közösség tagjai vagy több család gyűlnek össze hétről hétre más-más otthonban a Szűz Máriát, Szent Józsefet és a gyermek Jézust ábrázoló kép előtt, hogy együtt imádkozzanak. A régen inkább vidéken elterjedt hagyományt egyre több városi plébánia honosítja meg, ezzel is a közösségteremtést támogatva. Az adventi előkészület során a keresztények nemcsak Krisztus gyermekként való eljövetelére emlékeznek. Jézus emellett még három másik formában is eljön az emberek közé: akkor, amikor a szívbe száll és az embert megérinti; akkor, amikor a halála óráján találkozik az emberrel; s akkor, amikor eljön az utolsó ítéletre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.