Egyetem

A szegedi Gyermekklinika felújítása hamarosan elkezdődhet, a kormányzati támogatásnak köszönhetően

A szegedi Gyermekklinika felújítása hamarosan elkezdődhet, a kormányzati támogatásnak köszönhetően

2024. július 10., szerda
A szegedi Gyermekklinika felújítása hamarosan elkezdődhet, a kormányzati támogatásnak köszönhetően

Mint beszámoltunk róla korábban, a szegedi gyermeksebészet 1,3 milliárdos kormányzati támogatásban részesül.

 

Jelentős kormányzati támogatás

Hétfőn este jelent meg a Magyar Közlönyben a Kormány  határozata mely szerint a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyerekklinika gyereksebészeti blokkjának felújítása kapcsán szükséges további intézkedésekről. 

A kormányhatározat 1 347 071 258 forint közvetlen költségvetési forrás biztosít a szegedi gyermeksebészet fejlesztése céljából a Szegedi Tudományegyetemnek. 

A fejlesztés célja a 18 év alattiak részére a baleseti és a sürgősségi ellátás legmagasabb szintű, széleskörű és szabályozott nyújtása regionális és országos elérhetőséggel"- írta közösségi oldalán Mihálffy Béla, Szeged és a Homokhátság országgyűlési képviselője, aki aktívan részt vett abban, hogy a támogatás mielőbb megérkezzen Szegedre

 

Eddig vártalan akadályok nehezítették a projektet

Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár számolt be a Délmagyarnak arról, hogy milyen váratlan akadályok nehezítették az elmúlt években a projekt megvalósulását.

Már 2016-ban megfogalmazódott a komoly igény mind a Szegedi Tudományegyetem, mind a kormány részéről az SZTE Szent Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának felújítására, amely körülbelül negyedmillió gyermek ellátásáért felel a dél-alföldi régióban 

– mondta el a lapnak Rovó László, az SZTE rektora.

Fendler Judit kancellár kifejtette, hogy abban az éven pályázott európai uniós forrásra a kormány öt konzorciumi partnerével a pécsi, a győri, a debreceni, a miskolci és a szegedi gyermekklinika korszerűsítésére. A pályázati támogatást el is nyerték, a közbeszerzési eljárás elindult, ám közbeszólt a Covid-világjárvány, felülírva az eredeti határidőket.

 

A legmagasabb szintű ellátás lesz elérhető

Karrierem kezdete óta végzek gyermekműtéteket, éppen ezért kiemelt érzékenységgel viseltetek a gyermek szakellátás ügye iránt. A Szegedi Tudományegyetemen a gyermeksebészet bizonyos területein ráadásul világelsők vagyunk

– jegyezte meg Rovó László fül-orr-gégész professzor.

Rovó László elmondta, így már a legkorszerűbb gyermeksebészeti ellátást tudják majd biztosítani. A két új műtőt teljes légszűrő rendszerrel alakítják ki, a pályázat keretében már beszerzett legkorszerűbb eszközparkkal.

A műtőkben a legmagasabb szintű beavatkozások végezhetők el, akár szív-, gerinc- vagy koponyatrauma műtétek is. A szakértelem a Szegedi Tudományegyetemen ezekhez a komoly beavatkozásokhoz adott, a felújítás révén pedig már az infrastrukturális feltételek is rendelkezésre állnak majd. Addig is logisztikailag nehezebb dolgunk van, de az ellátás biztosított, a betegbiztonsági szempontok pedig ahogy eddig, úgy az átmeneti helyszínen is elsődlegesek számunkra 

– zárta gondolatait a rektor.

A teljes cikk itt olvasható el.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.