Egyetem

Egy új, magyar fejlesztésű sportág bázisa Szeged

Egy új, magyar fejlesztésű sportág bázisa Szeged

2024. március 19., kedd
Egy új, magyar fejlesztésű sportág bázisa Szeged

Új, magyar fejlesztésű sportág, a Water Skyball segítségével tehetik még jobbá mentális és fizikai képességeiket az SZTE hallgatói 

 

A Szegedi Tudományegyetem szabadon választható kurzusai között jelent meg ebben a félévben az innovatív egészségfejlesztő edzések között a Water Skyball. A Fontanus Központ által létrehozott, sporttudományi szempontból is érdekes, fejlesztő labdajátékot az SZTE hallgatói február óta gyakorolják. A résztvevők egy kutatás részeseiként a fizikai és a mentális képességeik fejlődéséről is pontos képet kapnak a kurzus végén.

 A Water Skyball a legújabb magyar fejlesztésű sportág, amelyet korra, nemre, edzettségi állapotra, testalkatra való tekintet nélkül bárki elkezdhet. A játékot a Fontanus Tudományos Módszertani Kutató- és Oktatási Központ szakmai csapata hozta létre és fejlesztette sportággá.

Célunk volt, hogy fizikai és mentális képességeket is fejlesszen, illetve emellett fontos szempont volt, hogy élvezhető játék legyen és széles közönség számára elérhető és játszható játékká váljon. Annyira jól sikerült, hogy hamar sportággá nőtte ki magát 

– tájékoztatott a sportág kezdeteiről Hacker Péter, a Fontanus Tudományos Módszertani Kutató- és Oktatási Központ ügyvezetője.

A pálya 3 részből áll: 2 kapu előtti védőzónából és a közöttük lévő mezőnyből. A védőzónában csak egy ember tartózkodhat, mezőnyben akár négy is. A Water Skyball egyik sajátossága, hogy a gólok pontértéke attól függ, hogy melyik zónából és a kapu melyik részébe érkezik a labda. 1, 2 vagy akár 4 pontot is érhet egy jól sikerült dobás. A pálya hossza 11 méter, szélessége 8 méter. A mérkőzések hossza a találkozókat megelőző kvalifikációs dobásoktól függően lehet 10, 12, 15 vagy 20 perc.

A sportág egyik hazai bázisa Szeged, így természetes volt, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel létrejött az együttműködés. Első lépésként a szabadon választható tantárgyak között, az innovatív egészségfejlesztő edzések között jelent meg a Water Skyball.

Évről évre szeretnénk bővíteni a Water Skyball-t játszó országok számát. Lassan elérjük a 8-10 országot is, ezért egy nagyobb nemzetközi kupát, az Első Water Skyball Eb-t is szeretnénk minél hamarabb megrendezni 

– mondta el Gyuris Zsolt, a WSB Szövetség elnöke és alapítója.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.