Egyetem

Fejlesztik az SZTE onkológiai eszközparkját

Fejlesztik az SZTE onkológiai eszközparkját

2023. május 9., kedd
Fejlesztik az SZTE onkológiai eszközparkját

Az onkológiai ellátás diagnosztikai és terápiás eszközparkját fejlesztik mintegy 800 millió forintból, uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

Az SZTE-nek mint a régió legmagasabb szintű ellátást nyújtó egészségügyi intézményének az onkológia területén is széles körű és nagy esetszámú a szűrési és diagnosztikus tevékenysége, jelentős számú és változatos onkológiai terápiát folytatnak.

A fejlesztés egyik célja az SZTE molekuláris patológiai vizsgálatokhoz szükséges eszközparkjának bővítése. A daganatok pontos jellemzőinek ismerete nélkül napjainkban nem állítható fel terápiás terv. A legtöbb daganat esetén már elérhetők olyan gyógyszerek, melyek célzott kezelésként csak adott molekuláris genetikai eltérés esetén alkalmazhatók, ilyenkor viszont a standard kezelésekhez viszonyítva jóval hatékonyabbak.

A felfedezett betegségek terápiájának meghatározása elképzelhetetlen a betegség szövettani karakterizálása nélkül, ehhez a megfelelő mintavétel meghatározó jelentőségű. A daganatos betegségek kezelése során az SZTE-n évente csaknem ezerötszáz alkalommal végeznek valamilyen képalkotó eljárást, jellemzően ultrahang- vagy CT-vezérelte mintavételt. Az egyetemen egyre többször végeznek palliatív műtét helyett radiológiai beavatkozásokat is. A mintavételt segítő képalkotó berendezések beszerzése mellett ezeket segítik az új sugárterápiás eszközök.

Az onkológiai elváltozások korai felismerését és a páciensek gyorsabb gyógyulást segítő fejlesztések idén őszre fejeződnek be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.