Egyetem

Mély gondolkodásra hívnak a szegedi bölcsészek

Mély gondolkodásra hívnak a szegedi bölcsészek

2018. október 2., kedd
Mély gondolkodásra hívnak a szegedi bölcsészek

Irodalom és filozófia a digitális korban címmel második alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara – immár az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen – a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2018. október 3-án a BTK, míg másnap a TIK épülete ad otthont.

A rendezvény célja, hogy az egyetemi közösség, a középiskolások, tanáraik és minden szegedi érdeklődő bepillantást nyerhessen a könyvkiadás és a könyvterjesztés folyamatába, abba, hogyan változnak a kiadói stratégiák a digitális korban az olvasói szokások módosulásával. Arról is hallhatnak majd részletesebben a programokon résztvevők, hogy a magyar irodalom mennyire képes dialogizálni a filozófiai hagyománnyal. A szegedi bölcsészkar épületében a kerekasztal-beszélgetések és író-olvasó találkozók, könyvbemutatók mellett könyvvásárt és könyvcserét is rendeznek. Másnap e-folyóirat és e-könyvkiadók ismertetésével, kiállítással, felolvasással, sőt írók és filozófusok focimeccsével folytatódik a már tradícióvá vált programsorozat. A Magyar Könyvkiadók Napjának jelentőségét növeli, hogy a legnevesebb magyarországi kiadók és fiatal írószervezetek mellett két fontos határon túli intézmény is részt vesz az ingyenes eseményen.

Program:

október 3.

II. Magyar Könyvkiadók Napja

Helyszín: SZTE BTK – Kari Konferenciaterem, Egyetem u. 2.

10.00 Megnyitó

(prof. dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja)

Könyvkiadók:

a Magvető, a Kalligram, a Libri, a Forum, a L’Harmattan, a Typotex Kiadó, a JAK, a FISZ, a Tiszatáj és a Symposion gerillastandja az SZTE BTK udvarán Ceremóniamester: Balog József

10.15 Könyvbemutatók

(30-30 perc) 10.15. Tiszatáj: Fried István – Hódosy Annamária – Tóth Ákos 10.45. Magvető: Szilasi László – Bencsik Orsolya 11.15 Typotex: Gyenge Zoltán, Déri Ákos – Czeglédi András (John Ruskin) 11.45. Kalligram: Gyáni Gábor – Sándor Klára 12.15 L’Harmattan: Tverdota György – Szilágyi Zsófia (József Attila)

12.45-14.00

. Kávészünet, ebédszünet

14.00-15.00

Bemutatkozik a József Attila Kör és a Fiatal Írók Szövetsége (Balogh Gergő – Klajkó Dániel)

15.00-15.45 Kerekasztal

(e-book) Horváth Balázs (Typotex), Csordás Attila (E-könyv Magyarország), Gyenes Ádám (L’Harmattan), Mészáros Sándor (Kalligram), Kokas Károly (SZTE Klebelsberg Könyvtár)

16.00-16.45 Kerekasztal

(irodalom és filozófia) Bazsányi Sándor, Czeglédi András, Gyenge Zoltán, Zalán Tibor

17.00-17.30

Jelenkor-Libri Kiadó: Bazsányi Sándor – Faragó Kornélia

Helyszín: Grand Café, Deák Ferenc u. 18.

19.00-20.30

Magvető: Garaczi László – Szabó Gábor

október 4.

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min., Ady tér 10.

10.00-11.00

Bemutatkozik a

Digitális bölcsészet

című lap (Maróthy Szilvia, Kokas Károly és Péter Róbert)

11.00-13.00

Magyar szakkönyvkiadók mutatják be e-könyv és online-szolgáltatásaikat: Arcanum Digitális Tudástár, Osiris Kiadó, Kronosz Kiadó, Szaktudás Kiadó, L’Harmattan Kiadó, Tinta Kiadó, Typotex Kiadó, Akadémia Kiadó

13.00-14.00

Ebédszünet

14.00-15.00

Forum Kiadó (Újvidék) legújabb köteteinek bemutatója (Virág Gábor, Losoncz Márk és Laczkó Sándor)

15.00-16.00

Art Book Art

. Kiállítás Sagmeister Peity Laura könyvillusztrációiból. A kiállítást megnyitja Tolnai Ottó és Keveházi Katalin főigazgató (SZTE Klebelsberg Könyvtár). A megnyitót követően Koncz István:

Csend és lázadás

c. (Sagmeister Peity Laura által illusztrált) kötetéről Sagmeister Peity Laura, Tolnai Ottó és Szajbély Mihály beszélgetnek.

Helyszín: Szeged, Hattyas sor 10.

16:00 Írók - Filozófusok futballmeccs 3.,

Esterházy Péter emlékére

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min, Ady tér 10.

19:00-20:30 Írók - Filozófusok felolvasóest 3.,

Esterházy Péter emlékére Az est védnökei: Ilia Mihály és Vajda Mihály Ceremóniamester: Balog József Felolvasnak: Bencsik Orsolya, Szilasi László, Losoncz Márk, Gyenge Zoltán, Vajda Mihály, Boros Gábor A kétnapos esemény szervezői: SZTE BTK, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Magyar Filozófiai Társaság, Grand Café, Szépírók Társasága. További információ

itt

és

itt.

(Forrás: szte.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.