A szakképző iskola főzőversenyen jártunk, ahol négy nemzet képviselői mutatták meg, hogy az alföldi hagyományokra építve, milyen különlegességet tudnak főzni. Az egyik diák azt is elárulta, hogy miként készít el egy nem tipikusan magyaros ételt kreatív módon.
Hatodik alkalommal rendezték meg a „Gasztronómia máshogyan” főzőversenyt a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskolájában. Összesen 17 csapat indult el a nemzetközi megmérettetésen, hiszen a spanyol, francia cserediákok mellett Aradról román tanulók és tanárok is érkeztek. „Eredetileg egy TÁMOP-os projekt keretében szerveztük meg a versenyt. A fenntartási időszak ugyan letelt, de olyan közösségi élményt adott, amely miatt szeretnénk minden évben megrendezni” – nyilatkozta a SZEGEDma hírportálnak
Gyömbér Márta
intézményvezető, a szervezők egyike. Minden évben más ételt készítenek, az idei versenykiírás szerint alföldi tájjellegű ételeket kell főzni, s egy adott keretösszegből lehet megvásárolniuk a hozzávalókat. „A diákok mindegyike önállóan készül fel. Beadnak egy jelentkezési lapot, amelyben leírják, hogy mit kívánnak készíteni. Utána csak szakmai tanácsokat adunk nekik, például miként lehet gyorsabban elkészíteni valamit, vagy újdonságot belevenni a tálalásba. A tűzifától kezdve a nyersanyagokig a tanulók hoznak be minden szükséges dolgot” - mondta
Bajusz Attila
szakács szakoktató. Azt tapasztalta, hogy s diákok elsősorban a családból hozott tapasztalatokat használják fel a versenyen, habár az intézményben is oktatják a magyar ételkészítési tradíciókat. Sokat tanulnak a külföldi diákoktól, tanároktól, akik az eddigi versenyeknél mindig bemutatták a saját hagyományaikat is.
„A kezdetektől részt veszünk a versenyeken a kollégával, mindig mást főztünk a magyar hagyományokra építve: a halászlétől a pacalpörköltön át a vadételekig. Mindig beépítünk egy-egy apróságot, amelyet más megmérettetésről csípünk el” – árulta el
Molnár Zoltán
versenyző, testnevelő tanár, s nem mellékesen az intézmény igazgatóhelyettese.
Herczegh Zsolt Martin
, az iskola tanulója viszont most indult először, egy szegedi halászlét készített. Különlegessége, hogy egy csiperketésztából készült batyut helyeznek el a lében, s ebbe teszik bele a halfilét, amelyet tárcsán pirít meg. „A bajaiak tésztával, a szegediek kenyérrel eszik a halászlét, de egy főzőversenyen szerettem volna megmutatni, hogy ezen lehetséges túllépni” – fogalmazott a tanuló. Otthon már egyet főzött próbaképpen, amely kifejezetten jól sikerült. Aki kedvet kap akár másik iskola tanáraként, diákjaként, jelentkezhet a jövő évi versenyre. A győztesek kupát és érmet kapnak, Zsolt barátja,
Peták Edvin
az alábbi receptet elkészítve szeretné ezeket elnyerni:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.