Egyetem

Matekérettségi 2016: Nem érhette meglepetés a vizsgázókat + FOTÓK

Matekérettségi 2016: Nem érhette meglepetés a vizsgázókat + FOTÓK

2016. május 3., kedd
Matekérettségi 2016: Nem érhette meglepetés a vizsgázókat + FOTÓK
erettsegi_matematika_radnoti34_gs

A magyar után matematikával folytatódott az érettségi vizsgasorozat. Tavaly nagy meglepetés érte a diákokat a logikai példákkal, többen megijedtek a feladattípustól. Idén viszont nem érhette meglepetés a vizsgázókat, bár a logikai feladatok visszaköszöntek a 45 perces részben.

11.00 Véget ért a középszintű érettségi

Az emelt szinten érettségizők még egy óráig dolgozhatnak a vizsgalapokon, középszinten viszont befejezték a diákok. Holnap a történelem lesz soron.

10.48 Érettségizők száma Magyarországon, 1998-2016

Az MTI infografikája az 1998 és 2016 között érettségizők számáról. Eszerint 2011-től kezdve folyamatosan csökken a vizsgázók száma.

erettsegizok_2016

10.12 Hamarosan vége a mateknak

Már egy óra sincs hátra a középszintű matekérettségiből, hamarosan leteszik a tollat a diákok.

9.12 Egyenletek, diagram, függvény, valószínűségszámítás

Időközben befutottak a középszintű második részének információi. A második részben egyenletet és egyenlőtlenséget kaptak a diákok, s egy síkidom belső szögeit is ki kell számolniuk. Egy másik feladatban emelkedő számsorokat kell összehasonlítaniuk. A B részben elemezni lehet egy diagramot, de a feladat valószínűségszámítást is tartalmaz, valamint választható egy függvényes és egy hozzárendeléses feladat is. A B rész harmadik feladatában térbeli alakzattal különféle számításokat kell elvégezni.

9.08 Felkerültek a magyarérettségi hivatalos megoldókulcsai

Az Oktatási Hivatal

kiadta a hétfői emelt és középszintű vizsga feladatsorát

, valamint a hozzá tartozó hivatalos javítási-értékelési útmutatót. Sőt, már a magyar mint idegen nyelv és egyéb projektfeladatok útmutatója is felkerült, többek között a cigány kisebbségi népismeret, az ember- és társadalomismeret, etika, a gazdasági ismeretek, a rajz és vizuális kultúra, és a román népismeret.

8.39 Számológép és függvénytábla megengedett

A vizsgázók közép- és emelt szinten is használhatnak függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt, amelyről maguk gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsgázók a vizsga során egymás között nem cserélhetik. A feladatok megoldását központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján értékelik - foglalta össze az MTI.

8.15 Az első infók

A 45 perces feladatlap egy halmazelmélettel indul, valamint mértékegység átváltással, és egy gráfos feladattal is szembesültek a vizsgázók - tudta meg az eduline.hu. Egyszerű egyenletek, ismét logikai feladatok, igaz-hamis állítások, valószínűségszámítás, függvények és trigonometria - sorolja az oktatási portál.

7.30 Függvénytáblát, számológépet elő!

A középszintű feladatsorra összesen 180 percet kapnak a diákok, két bontásban. Emelt szinten egy órával több áll a vizsgázók rendelkezésére. Az biztos, hogy akárcsak a vizsga, az időjárás sem lesz eseménytelen. Tegnap reggel 8 óra tájban mindössze 13 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, ma sem köszöntött melegebb, csak tisztább idő a fiatalokra. Igaz, még mindig jobban jártak, mint a tavalyi vizsgázók, akik kora nyárias melegben ültek a padokban.

Ez történt tavaly

Az utóbbi évek legnehezebb feladatsorát kapták az érettségizők középszinten – írta akkor az Eduline.hu. Az első, 45 perces részben volt ugyanis logikai feladat, ami egyáltalán nem szokványos. A matekérettségi második része már könnyebb volt, mint az első, összességében egy megoldható érettségi feladatsort kaptak a diákok. A síkgeometria, az egyenletrendszer és a valószínűségszámítás kompenzálta az első rész nehézségeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.