Egyetem

Az SZTE több kara is érintett a huszonegy szak megszüntetésében

Az SZTE több kara is érintett a huszonegy szak megszüntetésében

2015. június 10., szerda
Az SZTE több kara is érintett a huszonegy szak megszüntetésében
hallgatoiforum_kihivasok_02kf

Huszonegy alapszak, köztük az andragógia és a társadalmi tanulmányok képzés is megszűnik 2016-tól, ugyanakkor több képzés is átalakul vagy új néven fut tovább a képzésben - derült ki a kedden nyilvánosságra hozott a felsőoktatásban szerezhető képesítések 2016/2017-es tanévre érvényes jegyzékéből, amit az eduline.hu foglalt össze.

A jegyzék tartalmazza mindazokat az alap-, mesterszakokat és felsőoktatási szakképzéseket, amelyeket a 2016/2017-es tanévben indíthatnak az intézmények. Az idén szeptemberben életbe lépő kormányrendelet a Szegedi Tudományegyetem több olyan karát is érinti, amelynek képviselői áprilisban felszólaltak az bölcsészkar Auditorium Maximum termében, Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár jelenlétében.

A Kihívások 2.1 háromórás maratoni fórumon

, amelyet a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, az Oktatói Hálózat Szegedi tudományegyetemi csoportjai és a Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzata szervezett, a hallgatói létszámcsökkenéssel, az oktatók elbocsátásával, a tanszékek megszüntetésével, illetve az egyetemi autonómia veszélyeztetésével kapcsolatos aggályokat szerették volna eloszlatni. A párbeszéd azonban nem volt indulatoktól mentes, a legélesebb vita az andragógia alapszak fontosságának megkérdőjelezése és a vizuális kultúra mesterszak (amelynek alapjait történetesen a szegedi egyetem oktatói fektették le) megszüntetése körül robbant ki.

Az intézkedés szükségességét azzal indokolták, hogy a több mint 600-féle szakképesítés között nehezen igazodnak el a felvételizők, a munkaerő-piaci szereplők pedig még annyira sem látják át, pontosan milyen valódi gyakorlati ismereteket tartalmaznak a hasonló elnevezésű és profilú képzések.

- A Szegedi Tudományegyetem

Juhász Gyula Pedagógusképző Karán

működő andragógia alapszak megszűnik a bölcsészképzések közül, 2016-tól új, közösségszervező néven folytatódhat tovább. A szegedi egyetemen egyébként utoljára 2012-ben indulhatott BA-képzés, önköltséges finanszírozási formában. Bár korábban akár a 100 fős létszámot is meghaladta a gólyák évfolyama, három éve azonban nem indult el a szak. - A

Mezőgazdasági Kar

sem mentesül a megszüntetések alól: az állattenyésztő mérnök és a környezetgazdálkodási agrármérnök is megszűnik. Ezek egyébként az SZTE-n csak felsőoktatási szakképzésként működnek, előbbi ménesgazda és sertés- és szarvasmarha-tenyésztő szakképesítéssel; államilag támogatott és költségtérítéses formában egyaránt. - A Szegedi Tudományegyetem speciális helyzetben van a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakkal, a 2016-tól vidékfejlesztési agrármérnökre keresztelt képzés ugyanis a

Mérnöki Karon

található. Kérdés azonban, hogy mi lesz az agrármérnöki területtel, ami osztatlan képzésben folytatódhat. - Az

Állam- és Jogtudományi Kart

csak a politológia szempontjából érinti a változtatás, ugyanis a szak 2016-tól politikatudomány néven fut tovább. - A sporttudományi terület az, ami teljesen átalakul, a szegedi egyetemet viszont csak egyetlen ponton érinti, mégpedig az önköltséges formában 200 ezer forintért tanulható rekreációszervezés és egészségfejlesztés alapszakot, ami a pedagógusképző karon érhető el. 2016-tól sport- és rekreációszervezés néven indulhat új szak. - A művészetközvetítési szakok közül csak a

Tanárképző Központban

működő ének-zene osztatlan tanár szakot érinti a változás, mégpedig annyiban, hogy a képzés ezek után zenekultúraként folytatódik. A felsőoktatási intézményeknek egyébként lehetőségük van arra, hogy a megszűnő szakok helyett akkreditáljanak egy, a rendszerben maradó hasonló képzést. Több területen pedig az oktatás mesterszakon folyik.

Megszűnik az andragógia, az állattenyésztő mérnök és a környezetgazdálkodási agrármérnök, valamint a politológiát is átkeresztelik. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=545889

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 10.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.