Egyetem

Gyöngyök és gyémántok a Nagy Háború árnyékában vetélkedőt rendez a rókusi iskola

Gyöngyök és gyémántok a Nagy Háború árnyékában vetélkedőt rendez a rókusi iskola

2014. december 10., szerda
Gyöngyök és gyémántok a Nagy Háború árnyékában vetélkedőt rendez a rókusi iskola

Immáron tizenharmadik alkalommal szervezi meg a szegedi Rókusi Általános Iskola a Gyöngyök és gyémántok komplex műveltségi vetélkedő záró programját. A már jelentős hagyományokkal rendelkező rendezvény az európai és magyar a történelem, s a nemzeti hagyományok ápolásának, kulturális örökségünk megőrzésének és továbbadásának nemes szerepét vallja feladatának.

2014-ben a Nagy Háborúra emlékezik a világ. 1914 nyarán a boldog békeidők embere elszakítva szeretteitől, kiszakítva megszokott, békés mindennapjaiból hirtelen a fronton találta magát. Hiába volt az ígéret: „Mire a falevelek lehullanak, otthon lesztek szeretteitek körében”– a katonák hosszú évekre a lövészárok fogságába kerültek, s jó, ha négy év múlva hazatérhettek szeretteikhez. Csakhogy a tömegek és gépek háborúja romba döntötte azt a világot, amely a katonák emlékeiben élt. Birodalmak omlottak össze, államhatárokat rajzoltak oda, ahol korábban sohasem voltak, emberek milliói kerültek kiszolgáltatott helyzetbe a formálódó új világban. E Nagy Háborúra emlékeznek, s e Nagy Háború „kel életre” 2014. december 13-án a szegedi Rókusi Általános Iskolában a műveltségi vetélkedő keretjátékában a döntőbe jutott tizenhét csapat vetélkedése során. A tizenhárom-tizennégy éves korosztályt megszólító program az első világháború eseményeit kreatív alkotómunkát igénylő komplex feladatokkal, valamint a keretjáték által idézi meg, egyben emléket állít a Nagy Háborúban hősiesen küzdő honvédeknek. A csapatok az első forduló keretében a Nagy Háborúra emlékező emlékfüzetet állítottak össze, amelyben képzeletbeli riportot készítettek egy korabeli magyar haditudósítóval, elkészítették a hajdani lövészárkok makettjét, összeállítottak egy katona és népdalokból álló dalcsokrot, majd lakóhelyükön megemlékeztek a hősi halottaikról. Elkészítették egy katona obsitlevelét, s polgári viseletet terveztek a frontról haza térő katona számára. A döntő keretjátéka szembesíti a ma fiataljait a hajdani ifjak áldozat vállalásával a Nagy Háború emberi életeket átformáló mindennapjainak megidézésével. Valamennyi résztvevőt és szemlélőt rá kíván döbbenteni a múlt megismerésének, a méltó emlékőrzés történelmi kötelességének fontosságára. A döntő résztvevői között sok-sok külhoni magyar diák képviselőit is köszönthetjük. Dunaszerdahelyről a Szabó Gyula Alapiskola, Sepsiszentgyörgyről a Mikes Kelemen Líceum és a Váradi József Általános Iskola, Kézdivásárhelyről a Petőfi Sándor Gimnázium, Kovásznáról a Kőrösi Csoma Sándor Líceum, Székelytamásfalváról a Thury Gergely Iskola diákjai vállalták a centenáriumi program keretében megvalósuló múltidézést. A részletes program

ITT

elérhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.