Egyetem

A Bolyai-ösztöndíjasok értékteremtő közösség

A Bolyai-ösztöndíjasok értékteremtő közösség

2014. november 21., péntek
A Bolyai-ösztöndíjasok értékteremtő közösség
bolyai_klub01_KF

A kutatóhelyek és a szegediek találkozásának színtere a Szegedi Akadémiai Bizottság. Fontos, hogy a tehetséges kutatók ne csak a szakmával, hanem a civilekkel is megosszák tudásukat - erre épült a Bolyai Klub pénteki tudományos ülése.

Az "Értékteremtés és értékközvetítés" címet választotta szlogenjéül a pénteki tudományos ülés, amely

Görög Márta

, a Bolyai Klubtanács tagja szerint hűen tükrözi a fiatal tehetséges kutatók, vagyis a Bolyai-ösztöndíjasok értékteremtő közösségét. "Hivatásunk, hogy megosszuk a tudást, s ennek minél többen részesei legyenek" - mondta. Kiderült, már az első konferenciát is e jelmondat égisze alatt szervezték meg, azóta minden műhelykonferencia ezt a címet viseli. Az egész délutános rendezvényen egykori és jelenlegi Bolyai-ösztöndíjasok tartanak előadást, tanítványaikkal. "Kilenc fiatal egyetemista is részt vesz, akik oktatóik kutatói munkájában segédkeznek" - ezt már

Török Zsolt

, a klubtanács másik tagja fűzte hozzá. Így tehát nemcsak a múlt és a jelen, de (talán) a jövő ösztöndíjas tehetségeivel is találkozhattak az érdeklődők.

bolyai_klub04_KF

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma évente hirdet meg pályázatot, bírálja el a munkákat és ítéli oda a díjat az akadémia mind a 11 szaktudományában. Az ösztöndíj egy, kettő és három évi időtartamra nyerhető el, melyet az ösztöndíj mindhárom évében kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutató ismételten megpályázhat és elnyerhet, egészen 45 éves korig.

Vígh László

, a Szegedi Akadémiai Bizottság alelnöke azt mondta, a korhatár kiszélesítésével a kutatónőknek szeretnének kedvezni, hiszen anyai teendőik miatt rövid időre muszáj elhagyniuk a szakmát. Az alelnök úgy fogalmazott, a kutatói ösztöndíj nem csupán elismerés és anyagi támogatás, hanem a fiatalok sikeres karrierjének kulcsa is. A Bolyai Klub idén harmadik alkalommal ült össze a SZAB épületében, hogy 13 ösztöndíjas változatos előadásainak biztosítson teret.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.