Egyetem

Az SZTE vezetésével fejlesztették a szuperszámítógépes kutatásokat + FOTÓK

Az SZTE vezetésével fejlesztették a szuperszámítógépes kutatásokat + FOTÓK

2014. október 31., péntek
Az SZTE vezetésével fejlesztették a szuperszámítógépes kutatásokat + FOTÓK
tik_szuperszamitogep07_KF

A több tízezer személyi számítógép tárolókapacitásával rendelkező szuperszámítógép hálózata átveszi és összesíti az egyetemi gépeken történő feladatokat, ezáltal felgyorsul az adatfeldolgozás, a számítások végzése. Az épülő ELI is profitálhat belőle.

Két felsőoktatási intézmény és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet együttműködésével szuperszámítógépes kutatást segítő programot hozott létre a Szegedi Tudományegyetem. A debreceni és a pécsi iskola, valamint az országos hálózatüzemeltetési szaktudást biztosító intézet közös munkája egyszerre több tudományterületnek nyújt megfelelő hátteret kutatásihoz. A szuperszámítógép nagy sebességű hálózatát három gép és egy budapesti vezérlőrendszer alkotja, amelyre egyébként bármely más felsőoktatási intézmény rá tud kapcsolódni - magyarázta a több tízezer személyi számítógép tárolókapacitásával bíró hálózat különlegességét

Dombi György

, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszeranalitikai Intézet egyetemi tanára, a projekt szakmai vezetője. Az oktatási és kutatási céllal létrehozott rendszer tulajdonképpen bárki számára elérhető, amennyiben kutatásihoz szeretne anyagot gyűjteni, azonban nyilatkozatot kell tennie a felhasználás miértjéről. A munka koordinálásáért felelős professzor hozzátette, ilyen szuperszámítógép több európai uniós államban működik már, a legnagyobb hálózatok viszont Kínában és az USA-ban összpontosulnak.

tik_szuperszamitogep01_KF

A szegedi egyetem részéről hat kar is részt vett a kutatómunkában, külön érdekes, hogy az Állam- és Jogtudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar és a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar is hozzá tudta tenni sajátját. Többek között egy interaktív adatbázist hoztak létre, amely az újkori magyar szellemi műveltséget feldolgozó dokumentumokat tartalmaz, így tárva ki a történelemkutatás kapuit, győzve le az elszigeteltséget. A fizika tudományterületén egyebek mellett kvantumfizikai kérdésekkel, a Szegeden épülő ELI lézeres kutatóközponthoz kapcsolódó kutatások támogatásával is foglalkoztak a résztvevők. A szuperszámítógépes infrastruktúrával a magyar kutatás-fejlesztés és felsőoktatás lehetőséget kap arra, hogy bekapcsolódjon a nemzetközi elméleti kutatások élenjáró intézményei közé. A kutatásokról pénteken konferenciát tartottak a Rektori Hivatalban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.