Egyetem

Környezetbarát technológiákkal épül a szegedi új klinika

Környezetbarát technológiákkal épül a szegedi új klinika

2013. április 3., szerda
Környezetbarát technológiákkal épül a szegedi új klinika

A jelenleg elérhető leghatékonyabb energiatakarékos megoldások kerülnek az új, 265 ágyas klinikai épületbe. A műszaki átadás augusztus végén indulhat - hangzott el szerdán.

Megfelelő ütemben halad a szegedi klinikai beruházás kivitelezése - hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.

Tapasztó Sándor

projektvezető arról számolt be, hogy a 265 ágyas klinika környezetbarát technológiát és megújuló energiaforrásokat is hasznosít majd. Az uniós támogatással összesen 12,3 milliárd forintból létesülő lapos tetős épületet 85 százalékát zöld tető fogja befedni, így csökken a hűtési-fűtési energiaigény, gazdaságosabbá válik a fenntartás. A homlokzati nyílászárók előtt lamellás, az előcsarnok feletti üvegtetőn textil-, a déli épületszárnyak között feszített ponyvás árnyékolókat alkalmaznak a hőenergia-ellátás optimalizálása érdekében - mondta el a szakember. Hozzátette, a tömb termálvíz fogadására is alkalmas lesz, azaz fűtésre lényegesen kevesebbet kell majd fordítani, a melegvíz-ellátást pedig a tetőn elhelyezett napkollektorok segítik. Az épület külső térelhatároló szerkezetei 20 centiméteres ásványgyapot hőszigetelést kapnak, s az ablakok nyithatóságát is biztosítva mesterséges hővisszanyerőket telepítenek.

A kivitelező FERROÉP-AKTÍV Konzorcium vezetője ismertette az építkezés jelenlegi állását, valamint a további feladatokat.

Nemesi Pál

beszámolt róla, a szerkezetépítési munkák befejeződtek, a válaszfalrendszerek elkészültek, kiépítették a légtechnikai rendszert, s megtörténtek az épületgépészeti, elektromos szerelési munkák is. Most a felület-előkészítés, glettelés, festés, az álmennyezet-készítés, a gépészeti berendezések beszerelése van napirenden. Zajlik a modern panelműtőblokk létesítése, illetve napokon belül megkezdődik a hidegburkolati kivitelezés. A szakember ismertette, az épületben vegyes burkolat lesz, kő, üveg, valamint a homlokzaton nemesvakolat. Ennek munkálatai április végén indulnak, s a tervek szerint három hónapon át tart a felállványozás. Nemesi Pál leszögezte: 2013. augusztus végére készen állnak majd a műszaki átadásra, mely több hetet vesz igénybe. A projektvezetőtől azt is megtudtuk: a Szegedi Tudományegyetemnek már mintegy 2 milliárd forintnyi orvostechnológiai eszközbeszerzésre (panelműtők, sebészeti vágóeszközök, endoszkópok, műtéti eszközök stb.) van aláírt szerződése, és a további tervezett beszerzések értéke is körülbelül 2 milliárd forintra rúg. Tapasztó Sándor elmondta, eddig mintegy 9,6 milliárd forintnyi szerződést kötött meg az egyetem, ami a beruházás összköltségének 80 százaléka. A SZEGEDma.hu kérdésére válaszolva elárulta: a projekt tavaly 72 millió forint vissza nem térítendő kormányzati önerő-támogatásban részesült, idén pedig körülbelül 195 millió forintra pályáztak. A kérelem egyelőre elbírálás alatt áll.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.