Egyetem

Torontóiak Szegeden a JGYPK Nyári Egyetemén + FOTÓK

Torontóiak Szegeden a JGYPK Nyári Egyetemén + FOTÓK

2012. május 14., hétfő
Torontóiak Szegeden a JGYPK Nyári Egyetemén + FOTÓK

Számítógépes modellezéssel bioaktív molekulákat tanulmányoznak kanadai és európai hallgatók az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Kémiai Informatika Tanszéke kéthetes Nyári Egyetemén.

A Nyári Egyetemet 2007-től minden évben megszervezi az SZTE JGYPK Kémiai Informatika Tanszéke. A diákok eddigi kutatásaiból számos publikáció jelent már meg nemzetközi folyóiratokban. A kanadai diákok azt vizsgálják, hogy az oxidatív stressz milyen károkat okoz a molekulákban. „Azért is örülök igazán ennek a programnak, mert nemzetközi kutatások, például HURO-projektünk keretében is dolgozunk hasonló molekulákkal környezetvédelmi témákban” – nyilatkozta portálunknak

Galambos Gábor

, a JGYPK dékánja. „

Csizmadia G. Imre

professzor évek óta dolgozik a Kémiai Informatikai Tanszék meghívott oktatójaként, nagy segítségére van nem csak a tanszéknek, hanem az egyetemnek is az a kiterjedt nemzetközi kapcsolat, amivel rendelkezik” – mondta el a kar Torontói Egyetemmel való kapcsolatáról a dékán. Hozzátette, reméli, hogy az a tudományos és oktató munka, amely a tanszék részéről megnyilvánul, ebben a Summer Schoolban is működni fog. Az elmúlt hónapok szervezőmunkája révén az egyetem lehetőséget kapott arra, hogy a Semmelweis Egyetemmel és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel együttműködésben jelentős számú kanadai hallgató számára olyan programokat szervezzen, melyek keretében Magyarországon kreditpontokat tudnak gyűjteni a hallgatók.

Varró András

tudományos és innovációs rektorhelyettes szintén hangsúlyozta a két rangos magyar egyetemmel való partnerséget a Nyári Egyetemen. Az élő és élettelen természettudományok kapcsolatának fontossága magáért beszél, a kémia és biológia határterületét vizsgálják majd a résztvevők, részben kapcsolódva a gyógyszerkutatáshoz, amikben Csizmadia professzor is nemzetközileg elismert szakember – így a rektorhelyettes. Csizmadia professzor bevezetőjében a jövő egyeteméről beszélt. Hangsúlyozta: az egyetemi misszió szimbolikus érméjének nem két, hanem három oldala van: az oktatás és a kutatás mellett – melybe egyre inkább már a graduális képzésben is bevonják a hallgatókat – a globális nézőpont elsajátítása is kulcsfontosságúvá válik. Ezt is szeretnék közvetíteni a Torontói Egyetem hallgatóinak – az intézményt egyébként a világ 200 ezer egyeteme közül a 11-dik legjobbként tartják számon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.