Egyetem

A munkáltatók véleményét is kikéri az egyetem

A munkáltatók véleményét is kikéri az egyetem

2012. április 26., csütörtök
A munkáltatók véleményét is kikéri az egyetem

A munkáltatók véleményét kikérve fejlesztené tanagyagát a Szegedi Tudományegyetem három kara, hogy ezzel is segítsék a hallgatók elhelyezkedését. 160 millió forintos támogatás segítségével 26 képzés szakmai tartalmát újítanák meg.

A Szegedi Tudományegyetem három kara – a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, a Bölcsészettudományi Kar és a Természettudományi és Informatikai Kar - 160 millió forintot nyert képzéseinek korszerűsítésére egy pályázat keretében. A Kimenet-orientált képzésfejlesztés a Dél-alföldi Régió szolgáltató egyetemén című projekt gesztora a pedagógusképző kar. Célja, hogy a képzések tartalmának kialakításakor a munkaerő-piaci szereplők közvetlenül részesei lehessenek a fejlesztési folyamatnak, megfogalmazhassák elvárásaikat az oktatással és a tananyagokkal kapcsolatban. A projekt részleteit, valamint elképzeléseiket az egyetem munkatársai egy szakmai konferencián vitatták meg csütörtökön.

Gyakorlatiasabbá válhatnak a képzések

"Az eddigi hagyományos képzés helyett a munkaerőpiac igényeire épülő oktatást szeretnénk kialakítani. A kimenet-orientált fejlesztés lényege, hogy a szolgáltatás olyan legyen, amilyet várnak tőlünk, sikeresen úgy tudjuk felkészíteni a hallgatókat, ha azzal is konzultálunk, akik a jövőben alkalmazzák őket" - hangsúlyozta a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón

Homor Géza

, a projekt szakmai koordinátora. Míg a korábban indított

Mentor(h)álót

a bölcsészhallgatók fölé feszítették ki, addig a most startoló projekt elsősorban a természettudományi képzésben résztvevőknek nyújthat segítséget. Első lépésként a munkaerő-piaci szereplőket keresnék fel, és vonnák be a folyamatokba, majd a közös megegyezéssel létrejövő tervezetre az oktatók képzését is megkezdenék. Gyakorlatiasabb, az iskolapadból kimozdító oktatást hozhatnak a változtatások - jósolta Homor Géza. Terveik szerint 26 képzés szakmai tartalmát újítják meg, 10 idegen nyelvű oktatási anyagot dolgoznak ki, valamint új képzéseket – 3 alap, 2 mester és 5 felsőfokú szakképzés indítanak. További cél, hogy korszerű oktatási technikákat ismertessenek a képzésekben részt vevőkkel az őszi tanfolyamok keretében. "A mentor-program kiépítésére igen sikeresnek bizonyult, reményeink szerint ezt az új kezdeményezést is kedvezően fogadja majd a munkaerőpiac" - mondta a koordinátor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.