Egyetem

„Együtt a tiszta vizekért” – határon átnyúló program az SZTE részvételével

„Együtt a tiszta vizekért” – határon átnyúló program az SZTE részvételével

2011. június 23., csütörtök
„Együtt a tiszta vizekért” – határon átnyúló program az SZTE részvételével
Nagyszabású projektbe kezdett a Szegedi Tudományegyetem több kara szorosan együttműködve az Újvidéki Egyetemmel, felszíni és felszín alatti vizekből próbálják kiszűrni, illetve lebontani a bennük lévő gyógyszer és növényvédő szerek maradványait. A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében tavaly októberben írták alá a pályázatot, ami „Együtt a tiszta vizekért” címmel fut. „Mindannyiunk feladata, hogy fenntartható jövőt biztosítsunk az utódoknak” – hangsúlyozta a projekt kapcsán Dombi András, az SZTE TTIK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének egyetemi tanára. Ebbe természetesen beletartozik vizeink védelme, s szennyezésük esetén tisztítása is. A professzor elmondta, hogy a szennyvizek és a természetes vizek tisztítása többnyire biológiai úton megy végbe, ám vannak olyan anyagok, melyek lebontásába „be kell segíteni”, hiszen a növényvédő szerekkel, gyógyszerekkel, s azok szermaradványaival a természet nem tud megküzdeni. „Kémiai módszerekkel próbáljuk ezeket lebontani. Ennek lényege, hogy valamilyen módon a levegőben lévő vagy a vízben feloldódott oxigént aktiváljuk arra, hogy oxidálják ezeket a káros anyagokat. A folyamat végén széndioxidként, vízként és néhány szervetlen ionként megjelennek ezek a vízben, s már nem károsak a környezetre” – magyarázta Dombi András.
Az SZTE Mérnöki Kar Gépészeti és Folyamatmérnök Intézete is közreműködik a programban. László Zsuzsanna főiskolai docenstől megtudtuk, kutatócsoportjuk tagjai membránszűréssel, víztisztítással, különféle vízkezelési eljárásokkal foglalkoznak, ami szorosan kapcsolódik a projekthez. A felszíni és felszín alatti vizekben nagyon kicsi koncentrációban jelen lévő szennyezőanyag-maradványokat szeretnék valamilyen módon eltávolítani. „Mivel ezek nagyon kicsi koncentrációban vannak jelen ahhoz, hogy hatékonyan és effektíve olcsón el lehessen őket távolítani, valamiféle módon sűríteni, koncentrálni kell azokat” – tudtuk meg László Zsuzsannától. Ezt a feladatot végzi el a kutatócsoport. A vizek mikrobiológiai minőségét, vagyis, hogy van-e benne baktérium, gomba, illetve mekkora a csíraszám, az SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszéke vizsgálja. Vágvölgyi Csaba tanszékvezető tanár elmondta, hogy a vegyészkollégák által kifejlesztett kezeléseket, technológiákat is vizsgálják. A vízkezelés után ismét megnézik a víz mikrobiológiai jellemzőit, illetve azt, hogy nem keletkeznek-e rákkeltő gyökök a kezelés következtében. Az Újvidéki Egyetemmel közösen dolgozik a projekten az SZTE, a szorosabb együttműködés mellett a kapott eredményeket több nemzetközi konferencián és tudományos folyóiratban is publikálják a projekten dolgozó szerb és magyar kutatócsoportok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.