Egyetem

Ötszörös a túljelentkezés a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában

Ötszörös a túljelentkezés a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában

2010. január 18., hétfő
Ötszörös a túljelentkezés a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában
Nagyon sokan szeretnének rendőrnek állni, a szegedi szakközépiskolában ötszörös a túljelentkezés. A kétéves szakképzés azért népszerű, mert a fiatalok hosszú távra tervezhető álláshoz jutnak. Emellett, a megvonások miatt az intézmény költségvetéséből több tízmillió forint hiányzik. Bardócz Csaba igazgató elmondta, előre menekülnek, és pályázati pénzekből olyan fejlesztéseket végeznek, ami költségtakarékossá teszi az iskola működését.

Megtartotta félévzáró sorakozóját a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola.

Bardócz Csaba

igazgató

(alsó képünkön)

értékelte a 270 leendő rendőr tanulmányi munkáját, elismeréseket adott át, és vázolta a következő félév feladatait. Kiemelte, hogy a március 28-i kibocsátó, Széchenyi téri nyilvános ünnepségig feszített munka vár a másodévesekre. Szegeden – Miskolc, Körmend és Budapest mellett – több évtizede működik az érettségire épülő rendőrképzés. A fiatalok az egész országból jöhetnek a szegedi intézménybe, de a diákok zömmel a Dél-Alföldről és a Dél-Dunántúlról érkeznek – hallottuk az igazgatótól. „Egyre népszerűbb a képzés, a két nyílt napunkon kilencszáz érdeklődő volt. Évente 150 fiatalt veszünk fel, de a jelentkezők száma ennek az ötszöröse. Azért ilyen népszerű a szakma, mert az iskola elvégzése után hosszú távra tervezhető állást biztosítunk. Évente hét-nyolcszáz rendőrt fogadnak be a kapitányságok” – tudtuk meg Bardócz Csaba rendőr ezredestől. Hozzátette: azért van jelenleg ilyen sok rendőrre szükség, mert a kedvezőtlen nyugdíjazás elöl menekülve, nagyon sokan nyugállományba vonultak. Az iskolából kikerülő rendőrök nettó 90 ezer forint körüli kezdő fizetést kapnak. A rendészeti szakközépiskolába felvettek, a „gólyák” egy hónapos alapkiképzésen vesznek részt. A szakképző intézetben jóval nagyobb a szigorúság, mint más középiskolákban. Tanárverésről szó nem lehet, a tanulókat reggeltől délután négyig elfoglalják. Legtöbben az iskola területén, a 250 férőhelyes kollégiumban laknak. A tanulóknak napi egy ebédet, a jegyzeteket, a formaruhát ingyenesen biztosítja az iskola. A tanintézet költségén a diákok megszerezhetik az autóvezetői jogosítványt, sőt mindenki alapösztöndíjat kap. Aki jól tanul, plusz pénzhez juthat. „Arra neveljük és készítjük fel a diákokat, hogy mindenkor a közösség érdekeinek kell alávetniük magukat – jelentette ki az igazgató. - Az átlag rendőri munka mellett bemutatjuk azokat a szituációkat, amelyek például tömegoszlatással kapcsolatosak. Általános séma nem létezik, az adott helyzetben kell végrehajtaniuk a feladatokat. Alapelveink: jogszerűség, törvényesség, szakszerűség.”

Nyugat-európai mintára a szegedi iskolában is kompetencia alapú oktatást vezettek be. Több alkalommal felmérik a tanulók tudását, amiből azonnal kiderül, hogy kinél van lemaradás. Egyénre szabott fejlesztést dolgoznak ki, így a diákok nem kallódhatnak el. Az igazgató biztos benne, hogy a magyarországi rendőroktatás színvonala semmivel sem gyengébb, mint a nyugat-európai. Azzal magyarázta, hogy azt a képzési formát, amit hazánkban kidolgoztak, átvették a hollandok, a szerbek, a németek, az ukránok és a románok. A környező országokban a magyar rendőri szakképzés mintát jelentett. A különbség annyiban mutatkozik, hogy a magyar rendészeti szakközépiskolák pénzügyi gondokkal küzdenek. A megvonások a szegedi iskolában is érződnek. Az igazgató elmondta, az intézmény költségvetése éppen csak biztosítja a minimális feladatok végrehajtását. „Több tízmillió forint hiányzik a költségvetésünkből, ami megnehezíti a dolgunkat. Feszített pénzügyi keretek között dolgozunk. A költségvetés alapján be is zárhatnák az intézményt, de a régió rendőrkapitányságainak olyan nagy a rendőrigénye, ami miatt ezt nem tehetjük meg. Eddig mindig megoldottuk a problémáinkat, és a továbbiakban is azon leszünk, hogy a szűkös keretek között megtartsuk az oktatás színvonalát” – elemezte a jelenlegi helyzetet a rendőrségi főtanácsos. Kijelentette: előre menekülnek, ami azt jelenti, hogy pályázati pénzekből olyan fejlesztéseket végeznek, ami takarékosabbá teszi az intézmény működését. A közelmúltban huszonegymillió forintból olyan ledes világítási rendszerre tértek át, ami 60 százalékkal csökkenti az iskola villamos energia felhasználását. Az igazgató abban bízik, hogy a napokban befogadott pályázatuk sikeres lesz, és 144 millió forintból többek között megvalósíthatják a fűtés korszerűsítését, a nyílászárók cseréjét és áttérhetnek a megújuló energiaforrások hasznosítására. „Ha terveink megvalósulnak, akkor egy kicsit fellélegezhetünk, hiszen a fejlesztés azt jelentené, hogy az iskolát felújítottuk, és a jövőben költségtakarékosan üzemeltethetjük.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.