Egyetem

Felsőoktatási összefogás a dél-alföldi régióban

Felsőoktatási összefogás a dél-alföldi régióban

2009. szeptember 24., csütörtök
Felsőoktatási összefogás a dél-alföldi régióban

A dél-alföldi régió felsőoktatási intézményeinek innovatív, tudományos és gazdasági erejét egyesíti az a konzorciumi együttműködési megállapodás, amelyet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Kecskeméti Főiskola kötött csütörtökön Kecskeméten.

A két intézmény csaknem 500 millió forintot nyert tudományos, innovációs és gazdasági lehetőségeinek növelésére a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, az erről szóló támogatási szerződést írta alá Kecskeméten

Szabó Gábor

, az SZTE, valamint

Danyi József

, a főiskola rektora. Az SZTE vezetésével létrejött konzorciumban partnerként közreműködnek a régió további felsőoktatási intézményei, az MTA Szegedi Biológiai Központja, a Gabonatermesztési Kutatóintézet és több vállalkozás is. A konzorcium célja, hogy egyesítsék a Dél-alföld kutatóintézeteinek innovatív, tudományos és gazdasági erejét, melynek köszönhetően a régió tudásalapú gazdasági átalakulása új lendületet kaphat. Az elnyert pályázattal a felek a tudás- és technológiatranszfer infrastrukturális, szervezeti, szolgáltatási és módszertani hátterét kívánják fejleszteni. A projektben részt vevők szándéka továbbá, hogy minden hallgató és szakember szervezett képzés keretében kaphasson használható és naprakész információt az innováció szakmai, jogi, technikai feltételeiről és folyamatairól. "A két intézmény összefogásával a tudományos és innovációs lehetőségeink tárháza is gyarapszik. A konzorcium nem az egyetlen társulás a régió felsőoktatási műhelyei között, hiszen közös érdekeink márciusban életre hívták a Dr. Tudás Kabinetet, amely szintén a Dél-alföld tudományos, felsőoktatási és innovációs életét hivatott összefogni" - hangsúlyozta Szabó Gábor, az SZTE rektora. A Szegedi Tudományegyetemet évek óta a világ legjobb 500 egyeteme között tartják számon. Csaknem 30 ezren tanulnak itt, a hallgatók 13 képzési terület 36 képzési ágában 4 osztatlan képzési szak (orvos, fogorvos, gyógyszerész, jogász), 87 alapképzési és 113 mesterképzési szak, valamint 34 felsőfokú szakképzési szak közül választhatnak. Az intézményben 19 doktori iskola működik. A Kecskeméti Főiskola 2000-ben három főiskola integrációjával jött létre. Az egykor önálló intézmények most külön karként működnek (Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar, Kertészeti Főiskolai Kar, Tanítóképző Főiskolai Kar), csaknem ötezer hallgatóval. Jelenleg mintegy 4 milliárd forint értékű fejlesztés zajlik az intézményben, ebből 1,5 milliárd forint saját forrás, 2,5 milliárd forint pedig uniós támogatás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.