Egyetem

Szuperlézer építésére pályázik Magyarország szegedi helyszínnel

Szuperlézer építésére pályázik Magyarország szegedi helyszínnel

2009. február 12., csütörtök
Szuperlézer építésére pályázik Magyarország szegedi helyszínnel

Négy tudományterületen is jelentős áttörést hozhat az az angol elnevezésének (Extreme Light Infrastructure) rövidítése alapján ELI-nek hívott lézeres kutatóközpont, amelynek megépítésére Magyarország is pályázik szegedi helyszínnel - közölte Szabó Gábor akadémikus szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

Az ELI egyike az Európai Unió 2015-ig tervezett harmincöt tudományos nagyberuházásának. A fejlesztés teljes költsége mintegy 100 milliárd forint, ennek 60 százalékát fedezi az EU, a fennmaradó rész pedig hazai forrás lenne - mondta a professzor a Szabadegyetem - Szeged harmadik szemeszterének nyitóelőadásán.
A Szegedi Tudományegyetem optikai és kvantumelektronikai tanszékének oktatója elmondta: az ELI olyan lézeres központ lesz, amelyben a tervek szerint a jelenleg Franciaországban, illetve az USA-ban épülő rendszereknél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűség lesz elérhető, vagyis az ELI által egységnyi idő alatt, egységnyi felületre jutatott fényenergia három nagyságrenddel haladja majd meg a most készülő központokét.
A tudós által szuperlézernek is hívott berendezéssel olyan nagyon rövid időtartamú fényimpulzusok állíthatók majd elő, amelyekkel megfigyelhetők lennének a molekulákon belül zajló elemi folyamatok.
Az ELI-t lézeres részecskegyorsításra is lehetne használni. Ezzel a technológiával a jelenlegi módszereknél egységnyi távolságon húszezerszer nagyobb feszültségkülönbséget lehet előállítani. Ennek többek között az orvostudományi alkalmazásokban lesz igen nagy jelentősége, mivel a mainál lényegesen hatékonyabb sugárterápiás módszerek kidolgozására nyílik így lehetőség - tudatta Szabó Gábor.
A kutatóközpont azonban az orvostudománynak nemcsak terápiás, hanem diagnosztikai területén is áttörést hozhat. A nagyteljesítményű lézerrel olyan röntgensugárnyalábok állíthatók majd elő, melyekkel sokkal kontrasztosabb és részletgazdagabb felvételek készíthetők. Ezzel mód nyílhat például a daganatok igen korai stádiumú felismerésére is - fogalmazott az akadémikus.
A professzor közölte, hogy a központban több "egzotikus fizikai kísérlet" elvégzésére is mód nyílik majd: például olyan módszer kidolgozására, amellyel a hosszú felezési idejű radioaktív izotópok átalakíthatók rövidebb felezési idejű, így ártalmatlanabb részecskékké.
Szabó Gábor szerint Magyarország jól indul a központ megépítésére, de a verseny nagyon erős, hiszen a pályázok között van Franciaország, Románia, Csehország, illetve Nagy-Britannia is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.