Egyetem

Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika nyílt Szegeden

Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika nyílt Szegeden

2008. október 10., péntek
Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika nyílt Szegeden

Fotók: Gémes Sándor

Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika nyílt a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), az új intézményben számos, az országban egyedülálló beavatkozást is végre tudnak majd hajtani - közölte Piffkó József professzor pénteken, a csongrádi megyeszékhelyen.

Magyarországon az elmúlt 25 esztendőben megháromszorozódott a szájüregi daganatok száma, ugyanakkor az ország felén nincs működő szájsebészeti osztály, a 10 millió lakosra csupán kéttucat arc- és állcsontsebész jut - mondta a klinikát vezető szakember az intézményt bemutató sajtótájékoztatón. Az új intézmény kialakításával a nagy hagyományú szegedi arc- és állcsontsebészet XXI. századi körülmények közé kerülhetett, így a betegellátás mellett a klinika hamarosan a szakmai utánpótlás egyik centrumává válhat. A két műtőt és három korszerű ambulanciát működtető klinika társadalombiztosítás által finanszírozott ellátási területe a Dél-Alföld, csaknem kétmillió lakossal. Az öt szakorvos és három szakorvosjelölt tizenegy aktív és két egynapos sebészeti ágyon fogadhatja a pácienseket - mondta

Piffkó József.

A korszerű műszereknek és a társszakmákkal kialakított szoros együttműködésnek köszönhetően az intézményben olyan betegeket is tudnak fogadni, akik eddig csak külföldön kaphattak megfelelő ellátást, lehetőség nyílik például a komplex arc- és agykoponya fejlődési rendellenességek sebészetére is - fogalmazott a szakember.

Mészáros Tamás

professzor elmondta, hogy tavaly október óta az SZTE működteti a város teljes fekvő- és járóbeteg-ellátó rendszerét. Az integráció nyomán nyílt arra lehetőség, hogy az ellátás átszervezésével megüresedő helyeken új szakmák jelenjenek meg. A korábban önkormányzati fenntartású kettes kórházban viszonylag csekély költséggel - mintegy 80 millió forintból - tudták kialakítani a klinikát. Az intézményben használt műszerek és eszközök értéke - ezeket részben ingyenesen kapta használatra az egyetem - azonban többszöröse a befektetett összegnek - közölte a szegedi egészségügyi ellátás integrációjáért felelős szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.