Egyetem

SZTE: eredményes felvételi – szabad helyekkel

SZTE: eredményes felvételi – szabad helyekkel

2008. július 26., szombat
SZTE: eredményes felvételi – szabad helyekkel

Fotók: Gémes Sándor

A csütörtök este közzétett ponthatárok meghatározták a felsőoktatási intézmények hallgatói arculatát a következő tanévre. Összeállításunkban gyors helyzetképet igyekszünk adni a szegedi egyetemről, hozzátéve, hogy a létszámokon még nyilvánvalóan alakítani fog az augusztusi pótfelvételi - erre augusztus 13-áig lehet jelentkezni az egyes karokon. A legtöbb SZTE-s kar hozta a tavalyi felvételihez közeli létszámokat,

ám akadtak olyanok is, akik kevésbé tudták feltölteni kapacitásukat. Emellett továbbra is érezhető, hogy a rendszer némiképp preferálja a fővárosi intézményeket.

Országos szinten tavalyhoz képest több mint 10 százalékkal csökkent a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma. Elsőízben vizsgázott a 480 pontos új pontozási rendszer, melynek lényege, hogy a felvételiző tanulmányi és érettségi pontjai alapján maximum 400 pontot kaphat, és ehhez járul még plusz maximum 80 pont, amelyet például nyelvvizsgáért, tanulmányi versenyen elért helyezésért, illetve hátrányos helyzet miatt kaphatnak a diákok. „Az a tapasztalat, hogy az új pontrendszer differenciáltabbá teszi a hallgatók között a pontszám szerinti különbségtételt. Így jobbára orvosolva látszik az a korábbi jelenség, hogy nagy tömbök alakultak ki, vagyis azonos pontszámmal rendelkező hallgatók nagy tömege vagy bekerült, alkalmasint túlfeszítve a kapacitási kereteket, vagy éppen lemaradt" - magyarázta

Pukánszky Béla

(képünkön)

, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

A vidéki egyetemek körében első lett az SZTE

Az SZTE az államilag finanszírozott képzéseire bejutott - a Felvi.hu adatai szerint - 4597 hallgatójával országosan az ELTE után a második, a vidéken az első helyen áll, csakúgy, mint 2007-ben. Az összes felvett hallgató 6321 - így az összlétszámot tekintve az ELTE mellett Pécs előzi még meg Szegedet. Tavaly első körben több mint 6556-an kerültek be az SZTE-re, az összlétszámot tekintve nem változott a rangsor. Az a jelenség, hogy korábban fel nem vett hallgatók tömegei jöttek be a felsőoktatásba, elleplezte azt a tényt, hogy demográfiai csökkenés tapasztalható Magyarországon, még akkor is, ha a csökkenés üteme lassul - ezzel is magyarázhatók a jelenlegi számok Pukánszky Béla szerint.

Alkalmazkodni kell a piaci igényehez

A rektorhelyettes kedvezőnek tartja az SZTE jelenlegi helyzetét, ugyanakkor hozzáteszi: „A túlságosan szétaprózott magyar felsőoktatási rendszer, úgy tűnik, túl nagy arra a mennyiségű hallgatói jelentkezőre, akik a következő években-évtizedekben felvételiznek. Ezért aztán a piac mechanizmusai még jobban érvényesülnek, így jól felfogott érdekünk, hogy egyrészt idegen nyelvű képzéseket minél nagyobb számban indítsunk - ezekre az orvosi és jogi karon vannak már jó hagyományaink -, másrészt pedig a karok közötti kooperációt erősítsük. Az volna ugyanis a tizenkét karúság egyik nagy előnye, hogy több kar, intézet, tanszék indít egy adott képzést - erre is van már némi kezedményezés. Ezt a fajta képzési kínálatot még tudatosabban és még intenzívebb PR-munkával kell a hallgatók számára ismertté tenni" - véli a rektorhelyettes. A tanárszakokat és egyéb mesterszakokat illetően a szegedi egyetem igen jól áll - tette hozzá. Tendencia, hogy kevesebb helyet kap a klasszikus bölcsész terület, a műszaki értelmiségi pályára való felkészítés viszont a prioritások homlokterébe került. Az egyetemnek juttatott 6,4 milliárdos fejlesztési forrás is javarészt a mérnöki, műszaki és természettudományos terület megújulására fog irányulni - tudtuk meg Pukánszky Bélától.

Kari körkép: az elégedettségtől az óvatos bizakodásig

A rektorhelyettes nem kívánt nyilatkozni abban a kérdésben, az egyes karok közül idén ki hogyan jött ki a vonalhúzásból: magukhoz a karokhoz irányított bennünket. A pénteki nap folyamán készített körképünkből kiderült: a felvételizők számának országos csökkenése általában érezhető az összes karon, ám csak nagyon kis mértékben, tavalyhoz képest javított viszont a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar. Elégedett a jogi kar, mert 2007-hez képest nem csökkent a felvettek száma.

Szabó Imre

, a kar dékánja szerint ugyanakkor a jelenlegi felvételi rendszer az ország adottságaiból kifolyóan a Budapest-székhelyű egyetemeket és karokat preferálja.

A TTIK-n tavalyhoz képest enyhén elmarad a most államilag finanszírozott képzésre felvettek száma, de minden induló szakon van elegendő hallgató, a legkisebb szak is 40 fővel számolhat - tájékoztatott

Mucsi László

oktatási dékánhelyettes, akitől azt is megtudtuk, főként a matematika, környezettan és biológia szakok hallgatói létszámában következett be némi csökkenés. A bölcsészkar „óvatosan bizakodhat", mondta

Csernus Sándor

bölcsészkari dékán, hiszen a BTK tartja a tavalyi szintet, illetve egy kis relatív emelkedés is tapasztalható. Továbbra is népszerű a kommunikáció és médiatudomány szak, a pszichológia és a történelem-régészet, javított a germanisztika és a francia alapszak tavalyhoz képest: előbbire 44, utóbbira az előző év létszámának duplája, 14 fő jutott be. A hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karon további enyhe létszámcsökkenés figyelhető meg tavalyhoz képest, remélik, a pótfelvételi emeli a létszámot.

Pótfelvelvételi: jelentkezés augusztus 13-ig

A SZEGEDma.hu megkérdezte

Török Márk

EHÖK-elnököt is a felvételivel kapcsolatos érzéseiről. A hallgatói vezető elmondta, örül, hogy a szegedi egyetem megtartotta országos népszerűségében is a második helyet. Az előzetes hírekkel szemben nem találta olyan drasztikusan magasnak a ponthatárokat. Ami a helyeket illeti, úgy véli, hogy bizonyos karoknak, így például a BTK-nak, a TTIK-nak vannak még olyan tartalékai, amiket ki lehet aknázni a jövőben. „Bőven vannak még kapacitásaink, több száz hely, várjuk szeretettel a nyári pótjelentkezésre a hallgatójelölteket" - összegzett Pukánszky Béla. Az idén felvételt nem nyert vagy nem is jelentkezett diákok augusztus 13-ig adhatják be a pótfelvételire a jelentkezési lapokat, amelyeket a kiválasztott képzés gazdakarának tanulmányi osztályán lehet beszerezni és ugyanott leadni. Csak egy helyre lehet jelentkezni. Mesterszakon lehet még államilag finanszírozott képzést is választani, az alapszakokon viszont már nem. Bővebb információk a karok honlapján olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.