Egészség

Ezért ne gyújts rá!

Ezért ne gyújts rá!

2022. május 31., kedd
Ezért ne gyújts rá!

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta május 31. a Dohányzásmentes Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás veszélyeire. A dohányzás elleni küzdelem a WHO egyik legfontosabb feladata lett az utóbbi években.

A dohányzás világszerte évente 6 millió ember halálát okozza, közülük mintegy 600 ezren a passzív dohányzás áldozatai.

A WHO becslése szerint hatékony szabályozás hiányában ez a szám tovább emelkedik majd, 2030-ra a halálesetek száma elérheti a 8 milliót. Az égő cigarettában közel 4000 vegyület keletkezik. A legismertebb a szénmonoxid, ami csökkenti az egyes szövetek oxigénellátottságát, így növelve az érelváltozások, a vérrögképződés, a szívinfarktus és stroke kockázatát.

A dohányzás 43 rákkeltő anyagot tartalmaz, vagyis minden elszívott szállal nagymértékben növeljük a rákos sejtek megjelenésének veszélyét.

A cigaretta húsz év alatt majdnem a tízszeresére drágult, ami 1000 százalékos drágulás, bár csökkent a dohányzók száma, de még mindig sokan költenek rá.

A daganatos megbetegedések mellett a dohányzás a COPD, asztma, érelmeszesedés, cukorbetegség, immungyengeség és látászavarok kialakulásának kockázatát is növeli. A betegségek elkerülésén kívül esztétikai okokból is érdemesebb a füstmentes élet mellett dönteni, így elkerülhető a korai ráncosodás, a fogak besárgulása és a rossz lehelet. A nikotin függőséget kiváltó hatása erősebb, mint a kokainé, vagy a heroiné, így a leszokás eredményesebb lehet, ha szakorvosi felügyelet mellett, nem egyedül, hanem csoportban kezdünk hozzá, így a felmerülő nehézségeket is könnyebben kezelhetjük.

Ma már senki nem vitatja, hogy a dohányzás káros az egészségre. Az egészségtudatosság terjedése és a dohányzás visszaszorítására tett intézkedések az elmúlt időszakban megtették hatásukat, hiszen

a dohányzók száma az EU-ban csökkent az elmúlt 15 év során.

A csökkenő tendencia kihívás volt dohányipar szereplőinek, akik olyan új típusú eszközök fejlesztésébe kezdtek, amellyel fenntartható a nikotinfüggőség. Több kutatás alátámasztja, hogy a nikotin nem csak függőséget okoz, hanem számos más egészségkárosító hatása van: érelmeszesedést, az inzulinrezisztenciát, illetve a daganatos betegségek kialakulását segítheti elő, növeli a szívfrekvenciát, rontja a vérkeringést és emeli a vérnyomást. Továbbá káros hatással van a termékenységre és a magzati fejlődésre, gyermekkorban pedig hozzájárulhat a fiatalkori viselkedészavarok, hangulatzavarok és függőségek kialakulásához.

Ez csak az egyik betegség, aminek az esetszámát radikálisan növelte a dohányzás.

Az e-cigaretta és a hevített dohánytermék pont ugyanolyan nikotinfüggőséget képes kialakítani, mint a hagyományos cigaretta.

Veszélyes, mert a rendszeres használata bizonyítottan növeli a cigarettára való rászokás esélyét, valamint fogékonnyá tesz a többféle dohánytermék együttes használatára is. Ez különösen kockázatos a fiatalok esetében, akik körében egyre népszerűbbek az új típusú nikotintartalmú és dohánytermékek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.