Egészség

Kásler: Minden magyar felelős minden magyarért

Kásler: Minden magyar felelős minden magyarért

2020. március 27., péntek
Kásler: Minden magyar felelős minden magyarért

Minden magyar felelős minden magyarért - mondta az emberi erőforrások minisztere az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, a magyar egészségügy bizonyított, az orvosok heroikus küzdelmet folytatnak a koronavírus-járványban megfertőződött betegek ápolásában. Közölte, a járvány első időszakát Magyarország minden európai összehasonlításban "nagyon kedvezően vészelte át", a megbetegedések 2-3 héttel később jelentkeztek. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes elmondta: a Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amely a közterületeknek és a nyilvános helyeknek a korlátozásával összefüggésben a magyar lakosság számára különböző szabályait mutatja be. A korlátozás hatálya március 28. és április 11. között érvényes.

A rendeletben megfogalmazott rendészeti feladatokra a magyar rendőrség állománya felkészült,

és segítő, empatikus intézkedésekkel ösztönzik a lakosságot a szombattól életbe lépő kijárást korlátozó rendelkezés betartására. A rendkívüli jogrend ideiglenes megszűnése idején is végrehajtják a hatósági karantén ellenőrzését, ha kell, szankcionálják. Eddig 39 ezer esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását. A legtöbben betartják a szabályokat, köszönet nekik– mondta az alezredes. Müller Cecília országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón elmondta: a laboratóriumi vizsgálattal igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 300-ra nőtt, ugyanakkor

örömteli hír, hogy emelkedett a gyógyultak száma is, 28-ról 34-re, újabb haláleset pedig nem történt.

Az elmúlt napon határozatot hozott az országos tiszti főorvos, hogy fenntartsák azokat az intézkedéséket, amelyeket a járvány lassítása érdekében hoztak. – Megtiltottam a külföldiek Magyarországra való beutazását az áruszállítás kivételével, a külföldről hazatérő magyarok pedig kötelezettek arra, hogy egészségügyi vizsgálatnak vessék alá magukat és 14 napos házi karanténba vonuljanak – sorolta. Az intézkedések betartatásához továbbra is a rendőrség segítségére számítanak.

Az Orbán Viktor által ma bejelentett kijárási korlátozásról azt mondta: az egész lakosság védelmét szolgálja a döntés.

A tiszti főorvos arra is kitért, hogy kerülendő a csoportosulás, mert így terjed leginkább a vírus. Köszönetet mondott a művészeknek és a segítő akciók szervezőinek az otthonmaradás támogatásáért. – A kisgyermekes családoknak biztosítsunk mozgáslehetőséget, de azt ne csoportosan, csak családi körben tegyék – javasolta Müller Cecília, hozzátéve, ha beteg a gyerek, akkor ne vigyék az utcára. Beszélgessenek sokat a gyerekekkel, készítsenek rajzokat. A felnőttek feszültsége ne ragadjon rá a kicsikre. A házi kedvenceket is szabad sétáltatni, de ezt sem csoportosan – figyelmeztetett az országos tiszti főorvos. Müller Cecília hangsúlyozta, feltétlenül szükséges fenntartani azokat a járványügyi intézkedéseket, amelyek eddig is segítették a fertőzés terjedésének lassítását. Hozzátette,

bármilyen intézkedést hozhatnak, amely a megbetegedések és a halálozások számát csökkenti.

Elhangzott az is, hogy az idősek vegyék igénybe a családtagok és az önkormányzatok segítségét, és csak ha elkerülhetetlen, akkor menjenek az utcára. Hazaérkezés után alaposan mossanak kezet – figyelmeztetett a tisztifőorvos. Azt is elmondta, a gazdák kutyasétáltatás alkalmával főként az állat igényei idejéig maradjanak az utcán. – Az intézkedések betartatása céljából az önkormányzatok bevonhatják a polgárőrséget is – tudatta az operatív törzs. Kérdésre válaszolva Müller Cecília hangsúlyozta: a sürgősségi beavatkozások, a daganatos betegek kezelése vagy az életminőséget javító egészségügyi ellátások nem halaszthatók. Kérdésre válaszolva Kiss Róbert rendőrezredes azt mondta, idáig a védőeszközöket a keleti régióból tudták beszerezni, de nincs a világnak olyan pontja, ahonnan ne fogadnánk hasonló eszközöket. A munkába járás lehetőségét ezután is biztosítják, ez alapos indoknak számít a lakás elhagyására. A rendőrezredes kiemelte, az operatív törzs a különleges jogrendi időszakot követően is ülésezni fog és ellátja a szükséges faladatokat.

(MTI, MN)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.