Egészség

Hiánypótló szegedi Facebook-oldal kapott közönségdíjat

Hiánypótló szegedi Facebook-oldal kapott közönségdíjat

2019. január 8., kedd
Hiánypótló szegedi Facebook-oldal kapott közönségdíjat

A Cigiszünet nevű, másfél éve indult, szegedi szerkesztésű Facebook-oldal közönségdíjat kapott a közelmúltban. Olyan hiánypótló, leszokást segítő közösségi oldalt hoztak létre, amely a követők 50% -át elgondolkodtatta, hogy ideje lemondaniuk káros szenvedélyükről.

Dr. Pócs Dávid alapító egészségfejlesztést oktat az SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézetében, egyébként gyakorló orvos is, mentősként dolgozik.

„Én már a dohányzás káros hatásainak végkimenetelét szoktam látni. Rengeteg dohányos kap szívinfarktust, trombózist. Ez volt az első számú motivációm ahhoz, hogy elindítsam a Cigiszünet nevű Facebook-oldalt, ahol a leszokásban segítünk a követőinknek” – meséli Pócs Dávid.

Maga az oldal egy egyetemi kurzus keretén belül jött létre. Tagjai mindig azok, akik az adott félévben felveszik ezt a kurzust, de általában tízen-húszan dolgoznak az oldal szerkesztésén. Olyan tartalmakat állítanak elő, amelyben nem ítélik el a dohányosokat, nem is riogatják őket halállal, vagy sokkoló képekkel. Az oldalon olyan cikkek, képek vagy leírások is találhatóak, amik azoknak szólnak, akik nem akarják letenni a cigit. Segítenek a dohányosoknak abban, hogy káros szenvedélyük mellett is hogyan tudnak odafigyelni az egészségükre. Figyelmeztetik őket a mozgás fontosságára, vagy azokra a szűrővizsgálatokra, amelyre cigisként el kell járniuk.

Azt is fontos célként tűzték ki maguk elé, hogy elsimítsák az ellentéteket a dohányzók, illetve a nem dohányzók között. Ezért létrehoztak az oldalon egy dohányzási illemkódexet, amelyben szerepel, hogy hova tegyük a csikket, illetve figyeljünk arra, hogy a passzív dohányzás is ugyanolyan káros, mintha valaki ténylegesen cigizik.

Az oldalnak 5000 követője van most, és havonta 40-50 ezer embert érnek el. Érdekesség, hogy az oldal követőinek 2/3- a dohányos, a tábor fele pedig az itt közzétett tartalmaknak köszönhetően elgondolkodott, hogy leteszi a cigit.

A Cigiszünet, miután elnyerte a Házipatika pályázatán az Innovátor kategória közönségdíját, tovább terjeszkedne. Pár hónapja működik az Instagram-oldaluk, jelenleg 500 követővel, itt a fiatalabb korosztályt céloznák meg. Az online működésen kívül offline feladatokat is ellátnak, iskolákba látogatnak el és egészségnapokat is szerveznek a dohányosoknak.

Kép: Cigiszünet Facebook-oldal

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.