Egészség

Új egészségügyi központ nyílt hajléktalanoknak Szegeden

Új egészségügyi központ nyílt hajléktalanoknak Szegeden

2018. július 17., kedd
Új egészségügyi központ nyílt hajléktalanoknak Szegeden

Új, harminc férőhelyes egészségügyi centrum nyílt hajléktalanoknak Szegeden, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményét kedden adták át.

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az avatáson úgy fogalmazott, a hajléktalanság kérdése minden esetben összetett, különálló emberi sorsokról van szó. A kormány évente 9 milliárd forinttal támogatja a hajléktalanellátást, ebből mintegy egymilliárdot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat használ föl - közölte az államtitkár. Azt mondta: a hajléktalanokért végzett munkához hitre, céltudatosságra, bátorságra, nyitottságra, nagylelkűségre van szükség.

Fülöp Attila kitért arra, hogy a hajléktalanság problémájával minden nagyváros küzd. Az alaptörvény és a szabálysértési törvény módosítása a közterület-használatot próbálja rendezni és emellett biztosítani az EMBERI méltóságot valóban szolgáló, az egyedi eseteket is kezelő hajléktalanellátó rendszer fenntartását.

A politikus hangsúlyozta, ez sokkal jobb, mintha szemet hunynánk a probléma fölött. Szegeden a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2009 óta működtetett 16 férőhelyes egészségügyi centrumot hajléktalanoknak. A Tisza újszegedi oldalán a korábban a szegedi kistérség szociális intézményeként használt épületet 35 millió forintból korszerűsítve alakították ki az új, központot, amely most már harminc hajléktalannak biztosít ellátást.

Kass Ferenc főorvos elmondta, a centrumban 24 órás ügyeleti rendszerben tíz orvos, és több mint húsz ápoló dolgozik. A hajléktanok itt háziorvosi ellátást kaphatnak, gyógyszereik, kötszereik, orvosi segédeszközeik költségeit a szeretetszolgálat fedezi.

Ha hajléktalanok sürgősségi ellátásra szorulnak, az egyetemi klinikákon történő kezelésük után az egészségügyi központban lábadozhatnak. A szakemberek elvégzik a szükséges sebkötözést, varratszedést, bőrgyógyászati kezelést is - tudatta a szakember. A szeretetszolgálat mozgó orvosi szolgálata emellett járja a hajléktalanok által használt területeket, szükség esetén helyben egészségügyi ellátást nyújtanak vagy eljuttatják a központba a betegeket - tette hozzá.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.