Egészség

Így készüljünk a gyermekvállalásra: vitaminok

Így készüljünk a gyermekvállalásra: vitaminok

2012. december 27., csütörtök
Így készüljünk a gyermekvállalásra: vitaminok

Baba-mama-sorozat, 1. rész

Új sorozatunkkal a gyermekvállalást tervező, vagy éppen már gyermeket váró szülőknek szeretnénk egy kis útmutatást nyújtani, a terhességgel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket vesszük sorra. Elsőként a terhesség előtt-alatt szedendő vitaminokról kérdeztük Fekete Zoltán szülész, nőgyógyász, urológus szakorvost, a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanársegédjét.

Genetikai szempontból jobb, ha minél hamarabb történik a fogantatás, tehát érdemes nem kivárni a 30-35 éves kort. Minél fiatalabb az anyuka, annál kisebb annak az esélye, hogy valamiféle genetikai károsodás fordul elő. Ugyanez igaz a második, harmadik stb. gyerekek esetében is – magyarázta a szakértő. Ugyanakkor a gyermekvállalási kor kitolódása most egy társadalmi trend Nyugat-Európában, ami ellen nem igazán lehet tenni. Egyben azonban igazolódott az, hogy nem teljesen állja meg a helyét az a korábbi vélekedés, hogy 35 év fölötti szülő esetén igen nagy valószínűséggel genetikai károsodás lép fel. Míg korábban 35 éves anyai kor és 45 éves apai kor fölött volt javasolt invazív genetikai szűrővizsgálatot – azaz magzatvízből vagy a méhlepényből vett mintával magzati kromoszómaanalízist – végeztetni, ma már elegendő 37 évnél erre gondolni.

Előtte és/vagy alatta?

Hogyan készítse fel az anya testét a baba kihordására? Optimális esetben, egészséges szervezet számára nincs különösebb tennivaló. Ma már rengeteg gyártó, többféle vitaminkomplexumot kínál a terhes, illetve terhességre készülő nőknek, ezek mindegyike lefedi azt a vitaminszükségletet, amire az anyának szüksége van. Az utóbbi idők – főként reklámok által sugallt – divatja, hogy a fogantatás előtt elkezdik a nők a vitaminszedést. Ez a szülők döntése, hátrányuk nem származhat belőle, de alapvetően elegendő a fogantatás után gondolni a vitaminokra – tudtuk meg a szakembertől.

A-vitamint ne!

Fekete Zoltán

arról is beszélt, a kismamáknak szánt vitaminkomplexumok többnyire főleg abban különböznek egy hagyományos vitaminkészítménytől, hogy az A-vitamin mennyisége kevesebb bennük, ugyanis ez a vitamin nagy mennyiségben magzati fejlődési rendellenességet okozhat. Nem a táplálékban előforduló, hanem a vénásan, vagy szájon keresztül bevitt tiszta A-vitamin lehet káros, ilyet például bőrgyógyászati elváltozásoknál szoktak alkalmazni kezelésként. Erre érdemes kiemelten figyelni, hiszen az A-vitamin ráadásul zsírban raktározódik, ha a kiürülési idő előtt történt a fogantatás, komoly károsodáshoz, és annak révén akár orvosi terhesség-megszakításhoz is vezethet.

Folsav

Kiemelten fontos szerep jut viszont a terhesség alatt a folsavnak, hiánya esetén velőcső-záródási rendellenességek alakulhatnak ki a magzatnál. A Szegeden és környékén élő populációnak a táplálkozásból adódóan valószínűleg nem igazán van folsavhiánya, ennek ellenére szokták javasolni a szakemberek napi 400 és 800 mikrogramm, maximum 1 milligramm mennyiségben a folsavbevitelt – emelte ki Fekete Zoltán. A nőgyógyászok általában szintén rábízzák a leendő anyukára, hogy fogantatás előtt is elkezdi-e már szedni, vagy csak később. A terhesség kiderülésétől mindenképpen javasolt. Ez leghamarabb egy néhány napos vérzéskimaradással mutatkozik meg, tehát körülbelül kéthetes terhességtől kezdve javallott a folsav szedése.

Omega-3, B-vitaminok, vas

Másik felkapott készítmény az omega-3 zsírsav szedése, amely az agyfejlődést segíti, a kimutatások szerint pozitív hatással van a gyerek kognitív, szellemi képességeire – ma már a legtöbb készítmény ezt is tartalmazza. Szokták javasolni továbbá a B6-vitamin szedését is, ismeretes, hogy a 12. hét előtti időszakban az emelkedő terhességi hormon miatt fokozott hányásképesség, émelygés jelentkezik a kismamáknál, a B6-vitamin ennek csökkentésében hatékony – sorolta a nőgyógyász. Igen fontos a vasbevitel is. A magzat az anya szervezetében kicsit úgy viselkedik, mint egy parazita: elveszi az összes nyomelemet és energiahordozót, amire szüksége van. Következésképpen, ha nincs megfelelő nyomelem-bevitel az anyánál, akkor hiánybetegségek alakulhatnak ki – hívta fel a figyelmet a szakember. Így például úgynevezett vashiányos anémia léphet fel, ami fáradékonysággal, hajhullással, szédüléssel és gyengeségérzéssel jár, ekkor vaskészítményeket javasolnak az orvosok. A terhességgondozás során persze folyamatosan figyelik az anyai vér vaskötő képességét, a vérképvizsgálat megmutatja, mikor érdemes elkezdeni a vas pótlását. Szintén a vérképzést segítik elő a B-vitaminkomplexek, különösen a B12.

Sok vitamin, túl nagy baba

Fontos megjegyezni: az összes vitamin növeli az étvágyat, elősegíti az energiabeépülést – ezt mindenki tapasztalhatja saját magán bármilyen vitaminkészítmény szedésekor. Folyamatos és nagydózisú vitaminbevitel mellett nagy (úgynevezett makroszóm) magzatok fejlődhetnek ki, ezért azt szokták javasolni, hogy a 32-33. hét környékén érdemes abbahagyni a készítmények szedését, vagy jelentősen lecsökkenteni a mennyiségét. Ez persze attól is függ, melyik időszakra esik a terhesség. Nyáron könnyű letenni a vitaminkészítményeket, mert sokféle gyümölcs, zöldség áll rendelkezésre, a téli időszakban másképpen kell mérlegelni, de a túlzott bevitelt ekkor is kerülni kell – összegzett Fekete Zoltán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.