Egészség

Negyedével több influenzagyanús beteg

Negyedével több influenzagyanús beteg

2012. február 1., szerda
Negyedével több influenzagyanús beteg

Az elmúlt héten mintegy negyedével többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb adatai szerint, mint azt megelőzően, s kilenc beteg szervezetében mutatták ki az influenzavírust.

Az OEK honlapján szerdán közzétett jelentésben azt írták: január 23. és 29. között a figyelőszolgálatban részt vevő (sentinel) orvosok jelentései alapján készült becslés szerint az előző hetihez viszonyítva 26,8 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az év negyedik hetében tapasztalt emelkedés ellenére azonban a megbetegedések előfordulási gyakorisága még mindig csak nagyjából negyede volt az előző év azonos hetében tapasztaltnak. Az elmúlt héten összesen 103 influenzagyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra az OEK-be. A sentinel orvosok által beküldött 43 mintából három esetben az influenza A(H3), két esetben a B vírust mutatták ki. Emellett a hagyományos beküldés keretében érkezett 60 mintából négy beteg vizsgálati anyagában az influenza B vírusának a jelenlétét igazolták. Az OEK közleményében arra is kitért: a negyedik héten az influenza B vírusa okozott járványt egy Heves megyei település általános iskolájában és óvodájában. Az érintettek közül január 19. és 26. között 115-en betegedtek meg láz, köhögés, torokfájás tüneteivel. Közülük két embernél igazoltak influenza B vírusa okozta fertőzést. Az ország többi területéről sem közösségi, sem területi járványt nem jelentettek. Az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez képest az ország tizenöt közigazgatási területén emelkedett, négy megyében csökkent, egy megyében gyakorlatilag nem változott. A legtöbb beteget Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében, valamint a fővárosban, míg a legkevesebbet Nógrád és Bács-Kiskun megyében regisztrálták - írta az epidemiológiai központ. A betegek koreloszlását tekintve az OEK adatai szerint az előző héthez képest a gyermekek aránya nőtt, az összes többi korcsoportban kevesebb beteget regisztráltak. A negyedik héten a betegek csaknem 24 százaléka volt 14 éven aluli, több mint 8,3 százalékuk 60 éven felüli, a 15-34 évesek aránya több mint 42 százalék, a 35-59 évesek aránya több mint 20 százalék volt - olvasható az OEK jelentésében. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) múlt szombaton a hivatalos Facebook-oldalán azt írta: az ECDC legfrissebb összegzése szerint az influenza aktivitása Európában továbbra is alacsony, de kilenc ország - köztük a szomszédos Szlovákia - jelentett a múlt hetihez képest növekvő ütemű terjedést. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok által beküldött minták már csaknem harmadában mutatták ki az influenzavírust. A kontinensen továbbra is az influenza A(H3N2) vírusa a meghatározó az influenzás betegek között, de több súlyos esetért az A(H1N1) vírustörzs volt a felelős - írta az ÁNTSZ.

Darányi Mariann

, az Országos Meteorológiai Szolgálat orvosmeteorológusa hétfőn az MTI-nek elmondta: a száraz hideg a vírusok terjedésének ugyan nem kedvez, az emberi szervezetben viszont már kedvezőbbek lehetnek a feltételek. A nagy hidegben ugyanis könnyebben meg lehet fázni, egy szimpla megfázásból pedig könnyebben alakulhat ki influenzás megbetegedés - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.