Kossuth-díjas írónő nevét veszi fel a szegedi iskola (Galéria)

Az eddig Rókusvárosi II. számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolaként közismert intézmény a mai naptól Janikovszky Éva Kossuth-díjas írónő nevét viseli. Ma megtartották az iskola névadó ünnepségét is.

Az ünnepséget Kálmán Anna, az intézmény társadalomtudományi munkaközösségének vezetője nyitotta meg. Ezt követően beszédet mondott Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a szegedi tankerületi központ vezetője.

Janikovszky Éva szellemisége ragyogjon a diákokra föntről, és hogy az iskola közössége magáévá tudja tenni az írónő szellemiségét

emelte ki beszédében.

Felszólalt Kiss László intézményvezető, beszédében elmondta, hogy reméli, hogy Janikovszky Éva eszmeisége és az iskola közössége egymásra talál majd.

Az intézményvezető úgy fogalmazott, hogy a név változik, de a pedagógiai tartalom nem.

Megszólalását egy kívánsággal zárta: a jóság adjon hitet, erőt és kitartást a diákoknak.

A felszólalások után az intézmény színjáték szakos tanulói az ünnepi műsora következett. A műsor végeztével a híres írónő fia Janikovszky János a Móra Kiadó Zrt. tulajdonosa mondott beszédet. Janikovszky János köszönetet mondott a tankerületi központ vezetőjének, az intézményvezetőnek és mindenkinek, aki támogatta azt, hogy ez az intézmény az édesanyja nevét viselhesse.

20 évvel Janikovszky Éva halála utána ez az első intézmény Szegeden, amely a Kossuth-díjas szerző nevét viseli. Az írónő fia megjegyezte, hogy úgy érzi ezzel végre igazságot szolgáltattak az édesanyjának.

Az ünnepség lezárásaként felavatták az iskola bejáratához kihelyezett Janikovszky Éva emléktáblát.

Előző sztori

Hollik István: továbbra is meg fogjuk védeni a magyar emberek biztonságát

Következő sztori

Áttörést hozhat az akut hasnyálmirigy-gyulladásos betegeknél gyógyításában egy magyar kutatás