A hétvége sem telik nyugalomban a határvédők számára

Röszke, 2022. szeptember 28. A készenléti rendõrség tagja (k) és határvadászok járõröznek a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2022. szeptember 28-án. Ebben a hónapban megkezdõdött a határvadászok szolgálata, fõ feladatuk az államhatár õrzése és a jogellenes migráció megakadályozása. Az elsõ idõszakban a rendõrökkel közös járõrszolgálatot látnak el. MTI/Rosta Tibor
A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. szeptember 16-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 882 határsértőt tartóztattak fel és 823 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 21 esetben összesen 759 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Öttömös, Röszke és Ruzsa közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, marokkói, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 20 esetben összesen 823 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén a rendőrök az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt 4, embercsempészés miatt 5 ember ellen indult büntetőeljárás.

Domaszék közigazgatási területén, 2023. szeptember 16-án 8 óra 45 perckor a rendőrök egy magyar honosságú személygépjárművet ellenőriztek, amit egy 28 éves georgiai férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 4, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult – írja a police.hu

Előző sztori

Bakondi György: ma is képes Magyarország garantálni a magyar emberek biztonságát

Következő sztori

Novák Katalin államfő vezeti a magyar delegációt