Közélet

Szeged ingatlanpiaca hozza az országos trendet, de a vármegyében több kivétel is akad

Szeged ingatlanpiaca hozza az országos trendet, de a vármegyében több kivétel is akad

2023. június 8., csütörtök
Szeged ingatlanpiaca hozza az országos trendet, de a vármegyében több kivétel is akad

Általánosságban a Csongrád-Csanád vármegyei lakáspiac alakulása megfelel az országos trendeknek. A kínálati árak alapján éves szinten még áremelkedésről van szó, de januárhoz képest már minimális emelkedésről, stagnálásról lehet beszélni. Egyebek mellett ez derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a Csongrád-Csanád vármegye lakáspiaci aktuális helyzetét mutatja be.

A vármegyében májusban 544 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra a használt lakásokat. Ez 11 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbi 488 ezer forinthoz képest, ugyanakkor a januári 531 ezer forinttal szemben csak 2 százalékos emelkedésnek felel meg.

“Már tavaly nyáron látni lehetett, hogy véget ért a lakáspiaci drágulás az országos piacon, ezt a Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják, hiszen tartós emelkedés után a múlt év utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest országos szinten 2,6 százalékkal csökkentek a lakásárak

– értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ez a folyamat részben azzal magyarázható, hogy a mindennapi kiadások emelkedése, és a gazdasági bizonytalanság miatt sokan elhalasztották a lakásvásárlást. Így a kereslet jelentősen csökkent, a kínálat pedig bővült. A vármegyében ugyanis tavaly májushoz képest több mint 60 százalékkal nőtt az eladó használt lakóingatlanok kínálata.

Az ingatlan.com elemzése szerint a vármegye székhelyén, Szegeden a használt lakások átlagos négyzetméterára 656 ezer forint volt májusban, éves szinten ez 3, januárhoz viszonyítva 1 százalékos emelkedést jelent, utóbbi azonban lényegében stagnálást takar. A vármegyei lakáspiac értékelésénél figyelembe kell venni, hogy Szeged a legnagyobb egyetemvárosok közé tartozik, ezért erős albérletpiaccal rendelkezik, ami közvetve támaszt ad a város és az agglomeráció használtlakás-piacának.

Az új lakások piaca is csak itt értelmezhető méretű, ide vonatkozó adatok szerint 960 ezer forintba került átlagban egy négyzetméter. Ez a múlt év azonos időszakához képest 17 százalékos drágulást jelent, míg idén januárhoz képest 7 százalékos növekedést. Tehát a lassulás ebben a szegmensben is látható.

A vármegye legjelentősebb kínálattal rendelkező települései közül a használt lakások piacán Hódmezővásárhelyen 381 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár idén májusban, az egy évvel korábbinál ez 19 százalékkal magasabb, míg a januári 369 ezer forintot mindössze 3 százalékkal haladja meg. Bár a szegedi és vármegyei adatok az országos trendet követik, azért vannak olyan városok, amelyeknél ez a hatás még nem érzékelhető. Makón, Szentesen és Csongrádon 230-317 ezer forint volt az átlagár, ami éves összevetésben 29-52 százalékos növekedést jelent, az év elejéhez viszonyítva pedig 14-18 százalékot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.