Kultúra

Petőfiről szóló új táncdrámát mutatnak be Szegeden

Petőfiről szóló új táncdrámát mutatnak be Szegeden

2023. június 5., hétfő
Petőfiről szóló új táncdrámát mutatnak be Szegeden

Jövendölés címmel új táncdrámát mutatnak be Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából aSzegedi Nemzeti Színház Kisszínházában vasárnap.

Hell István író és rendező, aszegedi Egyetemi Tavasz záróeseményeként látható produkciót bemutató hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, a darab nem elméleti kérdésekkel foglalkozik, nem műelemzést kínál a nézőknek, hanem igyekszik lebontani azt a kánont, amely szobrokkal, utcanevekkel, kötelező versekkel kialakult Petőfi Sándor körül az elmúlt két évszázadban.

Petőfi Sándor rövid élete ellenére hatalmas életművet hagyott ránk. A darabban egy olyan érzékeny ember jelenik meg, aki végigrohanta az életét, nem tűrte a kritikát, hihetetlen érzelmi hullámokon ment keresztül. A költő életének főbb állomásai megjelennek a darabban, a hangsúly azonban nem ezek bemutatásán van, hanem azokon az érzelmeken, melyek Petőfiben eközben lejátszódtak - közölte a rendező.

A költő édesanyjának egy javasasszony megjövendölte fia dicsőségét és halhatatlanságát. A darab a néptánc és a népzene eszközeit is felhasználva azt az ősi ihletettséget keresi, ami egyaránt megjelenik a folklórban és Petőfi költészetében - hangsúlyozta Hell István.

Hell Nikolett dramaturg elmondta, az előadásban olyan versek részletei hangzanak el, amelyek nem feltétlenül a köztudat részei, de segítenek a nézők elé tárni a költő személyiségét, amely köré az egész táncdráma épül. A versek, szövegek mellett a tánc nem illusztráló funkciót tölt be, hanem új értelmezési utat nyit a nézők számára.

A darab koreográfiáját Simoncsics Pál készítette, zenéjét Szalárdy Levente, aSzegedi Tudományegyetem neurológiai klinikájának adjunktusa írta, az előadásban aSzegedTáncegyüttes, aDélikert Táncegyüttesés aSuhancoktáncegyüttes tagjait láthatja a közönség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.