Kultúra

Megérkezett az uralkodói halotti jádepáncél Szegedre

Megérkezett az uralkodói halotti jádepáncél Szegedre

2023. június 10., szombat
Megérkezett az uralkodói halotti jádepáncél Szegedre

Pénteken délután megérkezett Sanghajból a szegedi Kína-kiállítás kollekciója. A tárgyakat tartalmazó ládákat elhelyezték a Móra Ferenc Múzeum egyik kiállítótermében: néhány napig akklimatizálódniuk kell, hogy megszokják új környezetüket. A ládák egyikében fekszik a kollekció legkiemelkedőbb darabja, egy igazi szenzáció: egy teljes uralkodói halotti jádepáncél - közölte a Móra Ferenc Múzeum.

Több mint 8000 kilométeres utazás után kerültek Szegedre Sanghajiból azok az ókori kínai tárgyak, melyeket hamarosan a Móra Ferenc Múzeumban láthat a nagyközönség. A tárgyak először repülővel utaztak Ferihegyre, majd onnan speciális műtárgyszállító teherautóval érkeztek meg a szegedi múzeumhoz. A tárgyakat tartalmazó ládákat beszállították az egyik kiállítótérbe, ahol azonban nem lehetett őket azonnal kinyitni: néhány napig akklimatizálódniuk kell, azaz hozzá kell szokniuk új környezetükhöz.

A ládákat a jövő hét folyamán kezdik el kinyitni kínai kurátorok közreműködésével – ők azok a Sanghajból érkező szakemberek, akik felügyelik a tárgyak kicsomagolását és vitrinbe helyezését. A kollekció szenzációnak számító része egy teljes uralkodói halotti jádepáncél: az aranyszálakkal összefűzött, jádelapokból álló páncél biztosította test és a lélek halhatatlanságát az ókori Kínában. A műtárgyak között emellett találunk különleges használati és dísztárgyakat is: például tigris formájú szőnyegnehezéket, kozmetikai dobozt, füstölőtartót, és egy jáde-lapra „írt” föld-eladási szerződést is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.