Közélet

Elhunyt lapunk munkatársa, Várkonyi Balázs

Elhunyt lapunk munkatársa, Várkonyi Balázs

2023. június 27., kedd
Elhunyt lapunk munkatársa, Várkonyi Balázs


Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a mai napon elhunyt 
Várkonyi Balázs újságíró, szerkesztő.

1949-ben született Vácott, középiskolai tanulmányait a váci gimnáziumban és a győri bencéseknél végezte, majd a pécsi főiskolán szerzett tanári diplomát. 1973-tól dolgozott, szakmai pályafutását a Magyar Rádió pécsi szerkesztőségben kezdte.Emlékezetes riportjai voltak az 1979-es zsanai gázkitörés drámai napjairól szóló élő tudósításai. 1987-ben igazgatóként ő indította el a Magyar Rádió Szegedi Körzeti stúdióját.

 A ’80-as évek utolsó harmadában tanusított ellenzéki írásai, szerkesztői munkái miatt eltávolították a hazai médiából, ekkor a Szabad Európa Rádió munkatársa lett. A rendszerváltás után az MTV-be került, ahol előbb a Híradó szerkesztője volt, majd a Belpolitikai Szerkesztőség vezetője lett. Ő jegyezte a „Feketén-fehéren” című aktuálpolitikai műsort. 1994-ben, a választások után eltávolították állásából.Ezekben az években jegyezte a „Szamizdat” című magánkiadásban megjelenő politikai lapot. Később a Magyar Fórum, majd a Magyar Hírlap újságírója, rovatvezetője volt, majd vidéki szerkesztőségekben dolgozott.

Legutóbb a dunaújvárosi városi lapnál, majd a Szeged Ma és a Déli Szó külsős munkatársaként jegyzett tárcákat, esszéket. Munkáját többször ismerték el rádiós és televíziós nívódíjjal.Megkülönböztetett figyelemmel kezelt témája a nemzeti-kulturális önazonosság kérdése volt. Hosszú, méltósággal viselt betegségében hunyt el, írás közben érte a halál.

Gyászolják gyermekei, hozzátartozói és volt munkatársai. 

Nyugodj békében Balázs!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.