Befejezték a déli határzár megerősítését, nyolc év alatt közel egymillió határsértőt fogtak el

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Röszke, 2023. június 6. Farsang Tamás, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokhelyettese a magyar-szerb határszakaszon lévõ ideiglenes biztonsági határzárnál tartott sajtótájékoztatón Röszke közelében 2023. június 6-án. Mögötte Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója (b) és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (j). Befejezõdött a déli határzár megerõsítése és kibõvítése. MTI/Rosta Tibor

Befejeződött a déli határzár megerősítése és kibővítése – jelentette be Rétváir Bence kedden Röszkén.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, Magyarország 650 milliárd forintot költött a déli határ védelmére, a határzár kiépítésére, megerősítésére, folyamatos védelmére. Ugyan Magyarország az Európai Unió közös határát védi, az EU lényegében nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, azoknak csupán egy százalékát fizette ki.

A 165 kilométeres határzárat mintegy 10 kilométeres szakaszon meghosszabbították Hercegszántó közelében, ahol a hódunai szakaszon, egy mocsaras területen korábban nem volt sok illegális határátlépés, de az embercsempészek nyáron ezt az útvonalat is megtalálták – közölte.

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a határzár megerősítését a büntetés-végrehajtás végezte el, a munkálatok célja az volt, hogy megnehezítse és lelassítsa a határsértők átjutását és a megerősített kerítés előnyeit az összes európai ország élvezi.

Az illegális migránsok folyamatosan késekkel, csúzlikkal felfegyverkezve jelennek meg a határnál, de az utóbbi hónapokban volt, aki könnygáz spray-vel érkezett.

Előfordul, hogy a jogvédő szervezetek által alaposan kiképzett migránsok mobiltelefonnal is felveszik a rendőri intézkedést, hogy később az illegálisan érkezők emeljenek panaszt a jogot betartatókkal szemben – mondta Rétvári Bence. Leszögezte, az Európai Bizottság által indított számtalan eljárás ellenére Magyarország ugyanolyan kitartóan őrzi a déli határt, ahogy korábban, az illegálisan érkezőket visszafordítja, az embercsempészeket elfogja és bíróság elé állítja.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta, idén több mint 55 ezer – napi átlagban 350 – határsértőt fogtak el.

Ez a szám 2015 óta pedig meghaladta a 965 ezret.

A migránsok folyamatos nyomás alatt tartják a magyar-szerb határt, erősödött az aktivitás a román határon, illetve Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia irányába is – tudatta a tábornok. Hozzátette, a bevándorlók manapság már kizárólag csak embercsempészek segítségével próbálnak átjutni.

Tavaly 304 támadás érte a magyar határt – a járőröket, gépkocsijukat, a határzárat -, 97 esetben hallatszott lövöldözés a szerb oldalról, idén 56 támadás történt és 13 lövés dördült el – mondta Bakondi György.

(via MTI)

Előző sztori

Neumann János professzori címet kapott Karikó Katalin

Következő sztori

Elhunyt Holl János színművész