Egyetem

Új területen kapcsolódik az űrkutatáshoz a Szegedi Tudományegyetem

Új területen kapcsolódik az űrkutatáshoz a Szegedi Tudományegyetem

2023. május 11., csütörtök
Új területen kapcsolódik az űrkutatáshoz a Szegedi Tudományegyetem

A mikrogravitációban végzett kísérletek illetve az űrorvoslásban végzett kutatások után egy újabb módon csatlakozott az űrkutatáshoz a Szegedi Tudományegyetem: egy műholdon az űrbe juttatott eszköz fejlesztésében vett részt.

A BME űrkutatási projektjéhez kapcsolódnak az SZTE TTIK informatikusai, a Műegyetem jelentős támogatásával. Az egyetemen készült önálló kísérletek is a világűrbe kerülnek azzal a kisműholddal, amelyet az amerikai üzletember, Elon Musk rakétája visz majd a világűrbe. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) célja, hogy támogassa a „szárnyait bontogató" hazai űripart, valamint az űrtudományok oktatását. Az említett hatóság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával elkészült, és útjára indult az MRC-­100, a legújabb műegyetemi zsebműhold.

Dr. Mingesz Róbert, az SZTE TTIK Műszaki Informatika Tanszék adjunktusa szerint miután megismerkedett az egyetem a projekttel, a cél az volt, hogy egy saját kísérletet hozzanak létre.

- Egy eléggé sokoldalú „dobozról” beszélünk. Egyrészről számos, a BME által kidolgozott kísérlet kapott rajta helyet, másrészről ez az első olyan magyar műhold, melynek fedélzetére számos egyetem fejleszthetett kísérletet - mondta Kiss Ádám, az SZTE SZAOK PhD hallgatója, a diákmodul projektvezetője. Ismertette, a kísérletek közt van hőmérséklet-mérés, időzítés-mérés, rezonáns radar reflektor, flash-memória megbízhatóság mérés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.