Politika

Szijjártó Péter odaszólt az amerikai nagykövetnek

Szijjártó Péter odaszólt az amerikai nagykövetnek

2023. május 5., péntek
Szijjártó Péter odaszólt az amerikai nagykövetnek

Háborús propagandából jeles David Pressman budapesti amerikai nagykövet, az Egyesült Államok jól láthatóan megpróbálja Magyarországot belenyomni a háborús táborba, de hazánk a globális békepárti többséghez tartozik - szögezte le péntekenSzijjártóPéter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a bangladesi kereskedelmi miniszterrel közös budapesti sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva David Pressman előző napi nyilatkozata kapcsán kijelentette: "szeretném világossá tenni, a nagykövet, az nagykövet, és nem helytartó". "Én legalábbis azért küldök nagyköveteket más országokban, hogy a kétoldalú kapcsolatokat javítsák, nem azért, hogy okosabbnak gondolják magukat a helyieknél" - fogalmazott.

"Azt értjük, hogy Pressmann nagykövet úr szerint nekünk a háborúval kéne foglalkoznunk. Tehát háborús propagandából jeles.

Ez látszik a plakátokon, ez látszik a nyilatkozataiban is, háborús propagandából jeles. De mi ebből nem kérünk, mert mi nem a háborúval akarunk foglalkozni, hanem a békével. Mi nem háborút akarunk, hanem békét akarunk" - közölte.

"Értjük, hogy az amerikaiak megpróbálnak minket belenyomni a háborús propagandába, értjük, hogy megpróbálnak minket belenyomni a háborús táborba, de mi a béketáborhoz tartozunk. Mi ahhoz a globális többséghez tartozunk, amely békét akar" - tette hozzá. Hangsúlyozta: "mi továbbra is a legfontosabb kérdéssel foglalkozunk (...), ami pedig az, hogy legyen béke, mert emberéleteket csak békével lehet menteni, háborúval, fegyverszállítással, háborús propagandával csak a halálos áldozatok számát lehet növelni".

David Pressman amerikai nagykövet azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy Magyarországnak nem hamis kérdésekre, hanem az ukrajnai háborúra kellene koncentrálnia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.