Szeged fontos állomás a kvótaszerzés felé vezető úton Hüttner Csaba szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szezon első nemzetközi kajak-kenu eseménye, a Szegeden csütörtöktől vasárnapig tartó világkupa fontos állomás a kvótaszerzés felé vezető úton – közölte Hüttner Csaba, a gyorsasági szakág szövetségi kapitánya a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón.

A szakember azt kívánta, a világkupán mindenki olyan eredményt érjen el, hogy helyezése reményt adjon a kvótaszerzésre az augusztusi, Duisburgban esedékes olimpiai kvalifikációs világbajnokság.

A kapitány elmondta, hogy a női kajak szakágban – ahol csak később rendezik a válogatót a világbajnokságra – fiatal csapat indul, velük szemben semmilyen elvárás sincs. A cél, hogy az ifjúsági és U23-as világbajnokok tapasztalatokat szerezzenek. A másik három szakágban azok a versenyzők állnak rajthoz, akikre majd számítanak a világbajnokságon is. Számukra a szegedi verseny nemcsak világkupa, hanem válogatóverseny is.

Azért jöttünk, hogy felmérjük magunkat és nemzetközi mezőnyt, és elindulhasson az a folyamat, amely vége a kvótaszerzés, hogy Párizsban, az olimpián is minden számban rajthoz tudjon állni a magyar válogatott”

– fogalmazott Hüttner Csaba.

Tokióban a magyar csapat bebizonyította, hogy a világ legjobbja: az olimpiai éremtáblázaton és a pontversenyben is az élen végzett – mondta a kapitány, hozzátéve: az akkori hősök közül sokan indulnak most Szegeden is.

Hajdu Botond, a para szakág szövetségi kapitánya közölte, nyolc magyar versenyző méretteti meg magát a következő néhány napban a Maty-éren, s lesznek köztük debütáló fiatalok is. A verseny a paralimpiai ciklus egyik központi eseménye, a kvótaszerzésre pedig a jövő évi szegedi világkupán nyílik majd lehetőség.

A sportolók sokat dolgoztak, itt az idő, hogy learassák a babérokat – mondta Hajdu Botond.

A kapitány kitért arra is, a kajak-kenuban teljes mértékben megvalósul a parasportolók integrációja, a szakág valamennyi döntőjét a televízió élőben közvetíti.

A KL-2 200 méteren induló paralimpiai bronzérmes Varga Katalin elmondta, jól érzi magát, kemény munkát végzett a téren, ezért sokat is vár az idei év első versenyétől.

A Bragato Giadával C-2 500 méteren induló Nagy Bianka elárulta, számára a legnagyobb stresszt minden évben az első verseny jelenti. Ezen már az előző hétvégén túlestek, így már kicsit nyugodtabban áll rajthoz. Népes mezőny gyűlt össze a világkupára, de elsősorban a másik magyar egységre, a Balla Virág, Takács Kincső párosra figyel majd – mondta.

A Tokióban kajak 1000 méteren aranyérmet szerző Kopasz Bálintnak nagyon jól sikerült az idei felkészülés, a Maty-éri pálya pedig a kedvence. A királyszámban hét előfutamot rendeznek majd, olimpiai erősségű döntő alakulhat ki a világkupán, a kajakos azonban bízik abban, hogy ha a szélviszonyok kedveznek, gyors pályát mehet, a táv utolsó 200 méterén pedig a hazai közönség is segíteni fogja.

Szakács Bálint, a Magyar Kajak-kenu Szövetség ügyvezető igazgatója, a szervezőbizottság elnöke hangsúlyozta, az idei év az olimpiai kvótaszerzésről szól, a világkupa kiváló felkészülési állomás, ezért igyekeztek világbajnoki körülményeket teremteni a versenyre, amelyen 59 ország képviselteti magát.

A szakember úgy fogalmazott, a Maty-ér a világ legjobb pályája, az elmúlt években nem telt el úgy szezon, hogy nem rendeztek volna itt nemzetközi versenyt. A közelmúltban döntöttek arról is, hogy Szeged adhat otthont a 2027-es olimpiai kvótaszerző világbajnokságnak is.

Előző sztori

Intenzív osztályon kezelik Gálvölgyi Jánost

Következő sztori

Mihálffy Béla is megemlékezett a legszögedibb szögediről