Sport

Szeged fontos állomás a kvótaszerzés felé vezető úton Hüttner Csaba szerint

Szeged fontos állomás a kvótaszerzés felé vezető úton Hüttner Csaba szerint

2023. május 10., szerda
Szeged fontos állomás a kvótaszerzés felé vezető úton Hüttner Csaba szerint

A szezon első nemzetközi kajak-kenu eseménye, aSzegeden csütörtöktől vasárnapig tartó világkupa fontos állomás a kvótaszerzés felé vezető úton - közölte Hüttner Csaba, a gyorsasági szakág szövetségi kapitánya a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón.

A szakember azt kívánta, a világkupán mindenki olyan eredményt érjen el, hogy helyezése reményt adjon a kvótaszerzésre az augusztusi, Duisburgban esedékesolimpiai kvalifikációs világbajnokság.

A kapitány elmondta, hogy a női kajak szakágban - ahol csak később rendezik a válogatót a világbajnokságra - fiatal csapat indul, velük szemben semmilyen elvárás sincs. A cél, hogy az ifjúsági és U23-as világbajnokok tapasztalatokat szerezzenek. A másik három szakágban azok a versenyzők állnak rajthoz, akikre majd számítanak a világbajnokságon is. Számukra aszegedi verseny nemcsak világkupa, hanem válogatóverseny is.

Azért jöttünk, hogy felmérjük magunkat és nemzetközi mezőnyt, és elindulhasson az a folyamat, amely vége a kvótaszerzés, hogy Párizsban, az olimpián is minden számban rajthoz tudjon állni a magyar válogatott"

- fogalmazott Hüttner Csaba.

Tokióban a magyar csapat bebizonyította, hogy a világ legjobbja: az olimpiai éremtáblázaton és a pontversenyben is az élen végzett - mondta a kapitány, hozzátéve: az akkori hősök közül sokan indulnak mostSzegeden is.

Hajdu Botond, a para szakág szövetségi kapitánya közölte, nyolc magyar versenyző méretteti meg magát a következő néhány napban a Maty-éren, s lesznek köztük debütáló fiatalok is. A verseny a paralimpiai ciklus egyik központi eseménye, a kvótaszerzésre pedig a jövő éviszegedi világkupán nyílik majd lehetőség.

A sportolók sokat dolgoztak, itt az idő, hogy learassák a babérokat - mondta Hajdu Botond.

A kapitány kitért arra is, a kajak-kenuban teljes mértékben megvalósul a parasportolók integrációja, a szakág valamennyi döntőjét a televízió élőben közvetíti.

A KL-2 200 méteren induló paralimpiai bronzérmes Varga Katalin elmondta, jól érzi magát, kemény munkát végzett a téren, ezért sokat is vár az idei év első versenyétől.

A Bragato Giadával C-2 500 méteren induló Nagy Bianka elárulta, számára a legnagyobb stresszt minden évben az első verseny jelenti. Ezen már az előző hétvégén túlestek, így már kicsit nyugodtabban áll rajthoz. Népes mezőny gyűlt össze a világkupára, de elsősorban a másik magyar egységre, a Balla Virág, Takács Kincső párosra figyel majd - mondta.

A Tokióban kajak 1000 méteren aranyérmet szerző Kopasz Bálintnak nagyon jól sikerült az idei felkészülés, a Maty-éri pálya pedig a kedvence. A királyszámban hét előfutamot rendeznek majd, olimpiai erősségű döntő alakulhat ki a világkupán, a kajakos azonban bízik abban, hogy ha a szélviszonyok kedveznek, gyors pályát mehet, a táv utolsó 200 méterén pedig a hazai közönség is segíteni fogja.

Szakács Bálint, a Magyar Kajak-kenu Szövetség ügyvezető igazgatója, a szervezőbizottság elnöke hangsúlyozta, az idei év az olimpiai kvótaszerzésről szól, a világkupa kiváló felkészülési állomás, ezért igyekeztek világbajnoki körülményeket teremteni a versenyre, amelyen 59 ország képviselteti magát.

A szakember úgy fogalmazott, a Maty-ér a világ legjobb pályája, az elmúlt években nem telt el úgy szezon, hogy nem rendeztek volna itt nemzetközi versenyt. A közelmúltban döntöttek arról is, hogySzegedadhat otthont a 2027-es olimpiai kvótaszerző világbajnokságnak is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.