Közélet

Pénteken kezdődik Borfesztivál, rekordszámú kiállítóval

Pénteken kezdődik Borfesztivál, rekordszámú kiállítóval

2023. május 7., vasárnap
Pénteken kezdődik Borfesztivál, rekordszámú kiállítóval

Az ország legnagyobb borászati seregszemléjének 1995 indulása óta a legtöbb, 160 borász várja idén a vendégeket a pénteken kezdődő Szegedi Borfesztiválon - tájékoztatta a programsorozatot szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója, Rácz Attila az MTI-t.

Szegeden kezdetét vette a a pandémia utáni első Borfesztivál. Szeged, 2022.05.13. Fotó: Sándor Judit

A tíznapos fesztiválon a látogatók szinte az összes hazai borvidék képviselőivel találkozhatnak a Széchenyi téren, és érkeznek borászok a határon túlról is. A bortermelők mellé csaknem harminc vendéglátós csatlakozik, akik egyedi sajtokat és gasztronómiai különlegességeket kínálnak, s hazai pálinkákat is lehet itt kóstolni.

CSAK ÜVEGPOHÁRBÓL LEHET KÓSTOLNI

A borünnep ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében már a tavalyi évtől kizárólag üvegpohárban lehet kínálni a borokat. A korábbi esztendőkhöz hasonlóan a vendégek idén is dönthetnek, hogy a fesztivál emblémájával ellátott, emlékbe hazavihető kelyhet vagy visszaváltható poharat választanak.

Idén is rendeznek borversenyt. A Szabó Attila, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kecskeméti szőlészeti borászati kutatóállomásának vezetője elnökölte bírálók mintegy 150 kiváló bort értékelnek vakkóstolással százpontos rendszerben. A megmérettetés eredményhirdetését május 15-én tartják.

Idén - a kézműves standok kivételével - mindenhol készpénzmentes fizetésre tér át a rendezvény: saját bankkártyával, feltölthető Festipay kártyával vagy akár okos eszközzel kiegyenlíthetik a poharak árát, étel- és italvásárlásaikat a vendégek.

A finom borok, pálinkák és sajtok mellett gasztronómiai különlegességek is szerepelnek a kínálatban. A borfesztivállal egy időben indul a Kézműves- és Gasztroudvar a Klauzál téren és a Kincs tér a Dugonics téren. Ezeken a belvárosi helyszíneken a borok és pálinkák mellett kisüzemi söröket és gasztronómiai specialitásokat is lehet kóstolni és csaknem száz kézműves kiállító és kistermelő is kínálja majd portékáit.

SZTÁRFELLÉPŐK ÉRKEZNEK

A Szeged Napja Ünnepségsorozat részeként megszervezett fesztiválra érkezőket változatos zenei programok szórakoztatják. A Széchenyi két színpadon - mások mellett - a Belmondo Akusztik, Gájer Bálint, Hevesi Tamás, Kökény Attila, Nyári Károly, Peter Srámek, Roy és Ádám, Sasvári Sándor és Szabó Ádám lépnek majd föl. A fesztivál valamennyi napján jótékonysági borárverést rendeznek, ahol a borászok által felajánlott palackokra, borválogatásokra lehet licitálni. A befolyt összeg a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkáját segíti majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.