Közélet

Paks 2 zöld utat kapott az Európai Uniónál

Paks 2 zöld utat kapott az Európai Uniónál

2023. május 25., csütörtök
Paks 2 zöld utat kapott az Európai Uniónál

Az Európai Bizottság (EB), az Európai Unió jóváhagyta a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséről szóló szerződések módosítását, ezzel lehetővé válik a paksi beruházás felgyorsítása - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A miniszter azt mondta: "a szerződésmódosítással és az európai uniós zöld lámpával lehetővé válik, hogy a következő évtizednek a legelején már szolgálatba álljanak a paksi blokkok, úgy, hogy az építkezés során a legszigorúbb nukleáris szabályokat alkalmazzuk".

Hangsúlyozta, Magyarország energiaellátásának hosszú távú biztonságát garantálja az új paksi beruházás.

"Az új paksi beruházás jelenti annak garanciáját, hogy hosszú távon meg tudjuk őrizni a rezsicsökkentés vívmányait és fenn tudjuk tartani Európa legalacsonyabb árait a magyar emberek számára" - tette hozzá.

A tárcavezető szerint az elmúlt hónapok azt bizonyították, hogy az energiaválság nyomán azon országok lesznek biztonságban az energiaellátás szempontjából a következő időszakban, amelyek a legnagyobb mértékben elő tudják állítani a saját maguk számára az energiát.

Kijelentette: Magyarország természetes erőforrásaiból, földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan a nukleáris energia az, amely a leginkább tudja biztosítani a nemzetközi piacoktól, azok bizonytalanságaitól való függetlenséget és védettséget.

Éppen ezért fontosnak nevezte, hogy az új paksi blokkok minél előbb megépüljenek.

Szijjártó Péter felidézte: az új paksi blokkok építéséről szóló szerződések 9 évvel ezelőtt köttettek, a szerződések fölött "egy kicsit eljárt az idő".

Mind a jogi, mind a technikai, mind a fizikai körülmények jelentős mértékben megváltoztak, így annak érdekében, hogy a beruházás felgyorsuljon, az új paksi blokkok minél előbb szolgálatba tudjanak állni, és Magyarország minél függetlenebb legyen a nemzetközi energiapiacoktól, arra volt szükség, hogy módosítsák a paksi építkezésről szóló kivitelezési és pénzügyi szerződéseket is - közölte a miniszter.

Emlékeztetett, még áprilisban Moszkvában állapodtak meg az orosz kormánnyal, illetve a Roszatommal a szerződés módosításának irányáról és tartalmáról a beruházás végrehajtásának felgyorsítása érdekében. Azonban az európai szabályok értelmében a módosítás csak akkor léphet hatályba, hogy ha az Európai Unió azt jóváhagyja.

Magyarország be is nyújtotta a szerződésmódosítások tervezeteit az Európai Bizottsághoz, akiktől tegnap megkaptuk a zöld lámpát"

- mondta.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy ülést tart a külügyek tanácsa csütörtökön Brüsszelben, ezúttal gazdasági témák lesznek napirenden: az Európai Uniónak Kínához, illetve az Egyesült Államokhoz fűződő kereskedelmi és befektetési kapcsolatairól fognak tárgyalni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.