Közlekedés

Nosztalgiavonat indul Szegedről, retró ételekkel

Nosztalgiavonat indul Szegedről, retró ételekkel

2023. május 19., péntek
Nosztalgiavonat indul Szegedről, retró ételekkel

Különleges retró szerelvény közlekedik ezen a hétvégén vasárnap Szegedről Hódmezővásárhelyen át Makóra, illetve az alföldi városból az egykori közvetlen gyorsvonatok hangulatát idézve Budapestre. A szerelvényben első- és másodosztályú, illetve a 80-as, 90-es évek távolsági járataira jellemző fogásokat kínáló étkezőkocsi is közlekedik - tájékoztatta a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóság lapunkat.

Idén ötven éves a MÁV klasszikus M41-es dízelmozdonya, a Csörgő. A Csörgő 50 rendezvénysorozat részeként ebben az évben különleges összeállítású retró vonatokat közlekedtet néhány hétvégén a MÁV-START azokon a vasútvonalakon, amelyeken „fénykorában” a Csörgő volt a meghatározó vontatójármű. Ezen a hétvégén május 21-én vasárnap közlekedik különleges összeállítású Tiszavirág expresszvonat a Szeged-Hódmezővásárhely-Makó vasútvonalon, továbbá gyorsvonat Makó és Budapest között. Előbbi vonalon ma már nem járnak menetrend szerint személyvonatok, Makóról pedig egészen a 90-es évekig közvetlen járat közlekedett Budapestre, illetve vissza. A retró vonat mozdonya egy narancs festésű M41-es klasszik Csörgő lesz, a különleges összeállítású szerelvényben pedig első és másodosztályú kocsik, illetve a MÁV Rail Tours WRm 029-es Pannónia étkezőkocsija közlekedik.

Az étkezőkocsiban az idén 75 éves Utasellátó különleges retró kínálatából válogathatnak az utasok. A Pannónia étkezőkocsi a Budapest-Nyugati pályaudvarról menetrend szerint 7.53-kor induló Napfény InterCity vonat elején közlekedik vasárnap Szegedre, és a járat valamennyi utasa számára igénybe vehető. Ezt követően a retró ülőhelyes kocsikkal kiegészülő múltidéző szerelvény Szegeden kezdi az útját, ahonnan Szeged-Rókuson és Hódmezővásárhelyen át Makóra közlekedik Tiszavirág expresszként. A vonat kizárólag helybiztosítást is tartalmazó egyedi jegyekkel vehető igénybe, melynek ára az utazás viszonylatától függetlenül 1. osztályra egységesen 3000, 2. osztályra pedig 2000 forint. A kedvezményre jogosultak kocsiosztálytól függően egységesen 2000, illetve 1000 forintos jegyet válthatnak, más jegytípus erre a vonatra nem érvényes. Makón a vonat érkezésére a helyi, vasúttörténeti kiállítás is megnyílik.

Makóról a szerelvény rövid tartózkodás után visszaindul a főváros felé, Budapest-Nyugati pályaudvarra menetrend szerint 19.27-kor érkezik. A múltidéző utazáson a 130-as vasútvonal (Makó-Hódmezővásárhely-Szolnok) teljes hosszát bejárja a vonat, Hódmezővásárhelyen és Szentesen át Szolnokig, megcsodálva az Alföld jellegzetes tájait. A járműévfordulón kívül a Hódmezővásárhely-Makó 120., a Hódmezővásárhely-Szentes 140. évfordulója előtt is megemlékezik a járattal a vasúttársaság. A Makó – Budapest gyorsvonat a teljes útvonalon általános díjszabás szerint közlekedik, az utazáshoz az adott viszonylatra érvényes 1. vagy 2. osztályú menetjeggyel kell rendelkezni, emellé fakultatív módon helyjegy váltható. A vonaton a megszokott kedvezmények (például diák, nyugdíjas) elérhetők, vármegye- és országbérlettel is igénybe vehető.

A Tiszavirág expresszen és a Makó-Budapest gyorsvonaton az első osztályú menetjegy ellátást is tartalmaz. Az Utasellátó munkatársai az ülőhelyen szolgálnak fel egy választható italt, illetve egy csokirolót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.