Kultúra

Magyarország első mikológiai gyűjteménye jött létre a Somogyi-könyvtárban

Magyarország első mikológiai gyűjteménye jött létre a Somogyi-könyvtárban

2023. május 5., péntek
Magyarország első mikológiai gyűjteménye jött létre a Somogyi-könyvtárban

A Szegedi Gombász Egyesület több mint 100 tételből álló mikológiai tárgyú gyűjteményt adományozott a Somogyi-könyvtárnak. Ezzel Magyarország első nyílt mikológia gyűjteménye jött létre. Az ünnepélyes megnyitóra május 11-én, csütörtökön 17 órakor a Somogyi-könyvtár első emeletén várják az érdeklődőket.

A Szegedi Gombász Egyesület jóvoltából a Somogyi-könyvtárhoz került gyűjtemény három kontinens - Európa, Észak-Amerika és Afrika - gombavilágát mutatja be, ráadásul nem csak magyar, hanem angol, olasz, német, francia, szlovák, görög nyelven is.

Minden bizonnyal haszonnal forgatják majd a Szegedi Tudományegyetem hazai és külföldi diákjai – a mostantól nyilvánosan hozzáférhető – mikológiai tankönyveket és kézikönyveket. Remélhetőleg sok vidám percet szereznek majd az egyetemistáknál ifjabb olvasóiknak is ezek a kivételes ismeretterjesztő kötetek

- írta közleményében a Somogyi-könyvtár.

A Szegedi Gombász Egyesület mikológiai gyűjteményét azzal a szándékkal adományozta a Somogyi-könyvtárnak, hogy alapító okiratában meghatározott céljának megfeleljen: a nagygombák védelmét, a gombavilág biológiai változatosságának megismerését, a szakirodalomhoz való hozzáféréssel elősegítse. A könyvtár és az egyesület együttműködése keretében a terv az, hogy a gyűjteményt évről-évre újabb kiadványok beszerzésével gazdagítják majd.

A Szegedi Gombász Egyesület célja a természetvédelem, különösen a nagygombák védelmének elősegítése. Céljukat ismeretterjesztéssel, oktatással, kutatással, valamint kutatás támogatásával és természetvédelmi szervezetek munkájának támogatásával érik el. Az érdeklődő közönség találkozhat velük gombász rendezvényeken, például az évente megrendezésre kerülő Gombasimogatón, ezentúl az Egyesület YouTube csatornáján követhetik a Mikológia Tanszék tudományos-ismeretterjesztő előadás-sorozatát, részt vehetnek terepi gombász képzéseken, vagy az évi két alkalommal megrendezésre kerülő nyílt napjaikon. Velük tarthatnak a környéken szervezett nyílt gombaismereti túráikon, önkéntesként bekapcsolódhatnak kutatási programjukba és támogathatják munkájukat. Az Egyesület elkötelezett a természet-, és a gombák védelme iránt, szakértelmükkel hozzájárulnak a szakterület népszerűsítéséhez szélesebb körben is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.