Kövér László: sikertörténet a magyar és szlovén kisebbségi jogok biztosítása

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország és Szlovénia közös sikertörténete a két szomszédos országban a kisebbségi jogok kölcsönös biztosítása, amely igazi európai értékként példaként szolgálhat az Európai Unió minden intézményének és a nagyvilág minden országának – hangoztatta Kövér László az Országgyűlés elnöke, aki csütörtökön Urąka Klakočar Zupančič – al ,a szlovén Nemzetgyűlés elnökével közösen a Rábavidékre és a szlovéniai Muravidékre látogatott.

A két házelnök Szentgotthárdon a Szlovén Kulturális és Információs Központban előbb megbeszélést folytatott a magyarországi szlovén és a szlovéniai magyar nemzeti közösségek képviselőivel, majd részt vett a Szlovén Köztársaságban élő magyar nemzeti közösség és a Magyar Köztársaságban élő szlovén nemzeti kisebbség külön jogainak biztosításáról szóló egyezmény aláírásának 30. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

A harminc évvel ezelőtt megkötött kétoldalú nemzeti kisebbségvédelmi egyezmény napjainkban korszerű, célszerű és hatékony eszközként szolgál a két állam közötti kapcsolatokban az etnikai béke, a nemzeti méltányosság és a politikai stabilitás erősítésére – emelte ki beszédében Kövér László. Szerinte a magyar-szlovén egyezmény sajátossága, hogy a különleges védelem alanya a nemzeti közösség, mint szubjektum.

(MTI)

Előző sztori

Folytatják az aknafedlapok cseréjét a Berlini körúton, változik a forgalom

Következő sztori

Új, minden eddiginél kedvezőbb diákhitelszámlát igényelhetnek a szegedi diákok