Politika

Kövér László: sikertörténet a magyar és szlovén kisebbségi jogok biztosítása

Kövér László: sikertörténet a magyar és szlovén kisebbségi jogok biztosítása

2023. május 18., csütörtök
Kövér László: sikertörténet a magyar és szlovén kisebbségi jogok biztosítása

Magyarország és Szlovénia közös sikertörténete a két szomszédos országban a kisebbségi jogok kölcsönös biztosítása, amely igazi európai értékként példaként szolgálhat az Európai Unió minden intézményének és a nagyvilág minden országának - hangoztattaKövér Lászlóaz Országgyűlés elnöke, aki csütörtökön Urąka Klakočar Zupančič - al ,a szlovén Nemzetgyűlés elnökével közösen a Rábavidékre és a szlovéniai Muravidékre látogatott.

A két házelnök Szentgotthárdon a Szlovén Kulturális és Információs Központban előbb megbeszélést folytatott a magyarországi szlovén és a szlovéniai magyar nemzeti közösségek képviselőivel, majd részt vett a Szlovén Köztársaságban élő magyar nemzeti közösség és a Magyar Köztársaságban élő szlovén nemzeti kisebbség külön jogainak biztosításáról szóló egyezmény aláírásának 30. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

A harminc évvel ezelőtt megkötött kétoldalú nemzeti kisebbségvédelmi egyezmény napjainkban korszerű, célszerű és hatékony eszközként szolgál a két állam közötti kapcsolatokban az etnikai béke, a nemzeti méltányosság és a politikai stabilitás erősítésére - emelte ki beszédébenKövér László. Szerinte a magyar-szlovén egyezmény sajátossága, hogy a különleges védelem alanya a nemzeti közösség, mint szubjektum.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.