Hazahozták a Koszovóban megsérült magyar katonákat

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Most hozzák haza azt a 19 magyar katonát, akik a koszovói zavargások során megsérültek.

30 békefenntartó, azaz 11 olasz és 19 magyar katona sérült meg az észak-koszovói Zvecanban a hétfői zavargások közben – írja az Index. A magyar katonákat, akiknek missziós felkészülése a Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében zajlott, kedd délután hozták haza.

Az április 23-i előrehozott választások eredménye miatt zavargások törtek az északkoszovói városban A zavargások során a koszovói rendőrség különleges egységei, könnygázzal és sokkolóbombákkal vonultak ki oszlatni a tömeget. A választásokat a szerbek bojkottálták ,így eshetett meg, hogy albán polgármestere lett a városnak, aki pénteken kezdte volna meg hivatali munkáját, ám ezt meghiúsította a tömeg. Ennek láttán Aleksandar Vucic szerb elnök a legmagasabb készültségbe helyezte a szerb hadsereg, ami a koszovói határhoz vonult.

Ugyanezen a napon a „remény Szerbiája” elnevezéssel rendezték meg Belgrádban az államfő támogatására összehívott nagygyűlést, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felszólalt a szerb államfő hívására.

A zavargások hétfőig sem csillapodtak, a koszovói NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő egységei és a szerb tüntetők között újabb összetűzések alakultak ki. Ennek során több mint 30 NATO katona sebesült meg.

Előző sztori

Makói lángosozóból lopott egy fiatal, elfogták

Következő sztori

Épül a Dóm téri színpad, hamarosan kezdődik a Szegedi Szabadtéri