Hírzóna

Hazahozták a Koszovóban megsérült magyar katonákat

Hazahozták a Koszovóban megsérült magyar katonákat

2023. május 30., kedd
Hazahozták a Koszovóban megsérült magyar katonákat

Most hozzák haza azt a 19 magyar katonát, akik a koszovói zavargások során megsérültek.

30 békefenntartó, azaz 11 olasz és 19 magyar katona sérült meg az észak-koszovói Zvecanban a hétfői zavargások közben - írja az Index. A magyar katonákat, akiknek missziós felkészülése a Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében zajlott, kedd délután hozták haza.

Az április 23-i előrehozott választások eredménye miatt zavargások törtek az északkoszovói városban A zavargások során a koszovói rendőrség különleges egységei, könnygázzal és sokkolóbombákkal vonultak ki oszlatni a tömeget. A választásokat a szerbek bojkottálták ,így eshetett meg, hogy albán polgármestere lett a városnak, aki pénteken kezdte volna meg hivatali munkáját, ám ezt meghiúsította a tömeg. Ennek láttán Aleksandar Vucic szerb elnök a legmagasabb készültségbe helyezte a szerb hadsereg, ami a koszovói határhoz vonult.

Ugyanezen a napon a „remény Szerbiája” elnevezéssel rendezték meg Belgrádban az államfő támogatására összehívott nagygyűlést, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felszólalt a szerb államfő hívására.

A zavargások hétfőig sem csillapodtak, a koszovói NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő egységei és a szerb tüntetők között újabb összetűzések alakultak ki. Ennek során több mint 30 NATO katona sebesült meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.