Hírzóna

Elképesztő: Brüsszel a Barátság kőolajvezeték elzárását javasolta az ukránok szerint

Elképesztő: Brüsszel a Barátság kőolajvezeték elzárását javasolta az ukránok szerint

2023. május 17., szerda
Elképesztő: Brüsszel a Barátság kőolajvezeték elzárását javasolta az ukránok szerint

Mint arról korábban beszámoltunk, az amerikai titkosszolgálatoktól kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyv szerint Volodimir Zelenszkij a magyar ipart is tönkretette volna. Februárban azt javasolta az ukrán elnök, hogy a Magyarországot ellátó Barátság kőolajvezetéket robbantsák fel. A helyzetet pedig fokozták az ukránok az OTP szankciós listára helyezésével.

A magyar kormány reakciójára sem kellett sokat várni: viszonzásul Magyarország blokkolja az Ukrajnának szánt újabb fegyverek finanszírozását, amely a nyolcadik 500 millió eurós utalás lenne a békekeretből.

https://szegedma.hu/2023/05/a-kormany-reagal-az-ukran-fenyegetesre-magyarorszag-blokkolja-a-fegyverek-eu-s-finanszirozasat

Az Index úgy értesült, hogy a Mol eddig folyamatosan az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrtransnafta vállalattal a tranzitdíjak mértékéről, amit az ukrán fél két lépcsőben kíván megemelni, azonban

ZSAROLÁS MIATT A MOL VEZETŐI NEM TÁRGYALNAK TOVÁBB AZ UKRÁNOKKAL.

Május 15-én az ukrán cég vezérigazgatója, Volodimir Tsependa egy orosz nyelvű feljegyzést küldött a Molnak arról, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat túl szigorúnak tartják, és úgy tapasztalják, a magyarok nem nyitottak a szabályozás további enyhítésére. 

Az ukrán vezérigazgató megjegyezte, hogy Brüsszelből Ursula von der Leyenéktől azt az üzenetet kapta,

HA A MAGYAROK ÍGY ÁLLNAK HOZZÁ, AKKOR NYUGODTAN ÁLLÍTSÁK LE A BARÁTSÁGON A KŐOLAJSZÁLLÍTÁST MAGYARORSZÁG FELÉ”.

Az Index információi szerint a fentieket a Mol egyértelműen zsarolásként értékeli, éppen ezért nem kívánnak közvetlen tárgyalásokat folytatni az ukrán féllel. Értelmezésük szerint ebben az esetben csak a további zsarolásoknak engednének.

Arra vonatkozóan semmilyen információ nincs, hogy Ursula von der Leyenék valóban küldtek volna ilyen üzenetet azUkrtransnafta vállalat számára. Az Index szerint sokkal valószínűbb, hogy az ukrán fél belső politikai utasításra küldte el politikai üzenetét a magyar olajipari vállalatnak.

Lapértesülés szerint a Mol vezetése kedden hivatalosan jelezte a zsarolási kísérletet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felé, illetve felvették a kapcsolatot a kijevi magyar nagykövettel is, hogy tegyen lépéseket az ügyben. Az Index úgy tudja, a nagykövet segítséget ígért a Molnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.